Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe BMW 5-serie komt er echt in álle smaken

Keuze voor aandrijflijnen en uitvoeringen was al reuze in het geval van de huidige BMW 5-serie, maar daar doen de Duitsers eind dit jaar een flinke schep bij bovenop. Hij verschijnt namelijk ook als volledig elektrische variant, en in dat geval desgewenst ook als stationwagon. Maar er is meer!

BMW gaf deze week namelijk al een voorproefje voor de nieuwe en achtste generatie 5-serie. Die maakt over een paar maanden z’n debuut, en tilt het Power of Choice-principe (BMW’s filosofie waarbij de klant de keuze heeft tussen één model maar meerdere aandrijflijnen) naar een nieuw niveau.

Elektrische stationwagon

De nieuwe BMW 5-serie verschijnt ‘gewoon’ met diesel- en benzinemotoren, alsmede PHEV-versies. Door de flexibiliteit van het platform leveren de Duiters het model vanaf deze genaratie echter ook als elektrische versie. Die draagt de naam i5, en maakt dus deel uit van de elektrische i-familie van BMW. Dat model zien we ook direct over een paar maanden.

Deze Porsche Taycan is (niet) geschikt voor wintersport

Nieuwe BMW 5-serie

BMW heeft iets langer nodig om de Touring, de stationwagon dus, te laten zien. Ook die carrosserievariant is straks beschikbaar als volledig elektrische i5. Daarmee zegt BMW het eerste volledig elektrische model in het stationwagon-segment te leveren. Da’s niet helemaal waar, want MG levert met de 5 ook al een compacte stationwagon. Dat is een ander segment, maar met de Porsche Taycan Sport en Cross Turismo rijdt er al een tijdje een premium stationwagon rond.

Nieuwe BMW M5

Maar er is nog meer te kiezen. Wie straks voor de elektrische i5 gaat, kan – net als bij andere i-modellen van BMW – kiezen tussen verschillende varianten. Ook van de i5 verschijnt een M Performance-model. Die draagt naar verwachting de toevoeging M50 of M60, zoals ook bij bijvoorbeeld de i4 en iX het geval is.  Over aandrijflijnen en accupakketten meldt BMW nog niets. Ook komt er een nieuwe M5 met verbrandingsmotor, al zal dat model hybride-techniek aan boord hebben. Ook die verschijnt weer als Touring!

Over een paar maanden weten we dus wat BMW precies in het vat heeft zitten. Zeker is dat de elektrische i5 de komende jaren veel concurrentie krijgt. Mercedes-Benz levert uiteraard nu al de EQE, maar op het gebied van elektrische stationwagons komt er binnenkort meer bij. Audi werkt namelijk aan een A6 e-tron, terwijl ook merken als Volkswagen en Nio een vergelijkbare auto op de planken hebben staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.