Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Vreemde ‘ufo’ wordt bloedmooie Italiaan: Lancia komt terug!

Het nieuwe Lancia krijgt steeds meer vorm. Nadat we eind vorig jaar een vreemd ‘ufo-achtig’ object te zien kregen, zien we nu iets dat naar een bloedmooi Italiaans model neigt. We kunnen niet wachten!

Zoals je waarschijnlijk weet, keert Lancia binnenkort helemaal terug. Stellantis heeft het merk, dat tot voor kort zo goed als dood leek te zijn, namelijk nieuw leven. Net als voorheen wordt Lancia het merk waarbij design en beleving vooropstaat. Onderhuids zullen de auto’s grotendeels overeenkomen met modellen van de zustermerken, zoals Fiat, Alfa Romeo, Peugeot en Opel.

Het ontwerp van de toekomst

Op 15 april zullen we zien wat Lancia precies voor ons in petto heeft. Tijdens het Emozione Pu+Ra event onthult de Italiaanse autobouwer een conceptmodel waarmee het diens designtaal voor de komende 10 jaar laat zien.

Lancia Pu+Ra Zero
Lancia Pu+Ra Zero Lancia

Dat doet het met een geëvolueerde variant van de Pu+Ra Zero. Die ‘auto’, of vliegende schotel, zagen we dus eind vorig jaar al. En hoewel je wel heel veel fantasie moest hebben om er een productiemodel in te zien, was het wel duidelijk dat Lancia inspiratie had opgedaan in diens eigen geschiedenisboeken.

Stratos Zero

Zo zagen we al ronde achterlichten, die doen denken aan beroemde rally-helden als de Stratos en 037. De minimalistische lijnen en het ontzettend platte ontwerp wierpen terug op de waanzinnige Stratos Zero.

Lancia heeft grootse plannen en wil Mercedes-Benz achterna

Nu stuurt Lancia weer een afbeelding van die Pu+Ra de wereld in. Nu lijkt het model al wel meer op een volwaardige auto. De ronde achterlichten zijn nog steeds aanwezig, maar nu bijgestaan door iets dat lijkt op een spoiler, een raampartij en iets dat lijkt op een bumper. Ook draagt het model al Lancia’s belettering op zijn achterste. Kortom: Lancia komt op 15 april met een echte auto op het toneel.

Lancia Pu+ra

Nieuwe Lancia Ypsilon

De kans dat we dat model binnen afzienbare tijd ook in productie zien, is klein. Het eerste nieuwe productiemodel verschijnt in 2024. Het gaat om de Ypsilon, die zowel met verbrandingsmotoren als een volledig elektrische aandrijflijn verschijnt. Technisch leunt die auto naar alle waarschijnlijkheid op de andere kleintjes van Stellantis, zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa. In 2026 presenteert Lancia dan een crossover (Aurelia), twee jaar later verschijnt de nieuwe Delta. Beide modellen zijn enkel volledig elektrisch. Een extreme HF Integrale-variant staat ook op het programma voor de Delta.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.