Remco Slump
Remco Slump Nieuws 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom er tóch weer een BMW M5 Touring komt

Van de vorige én huidige generatie BMW M5 is geen Touring-variant. Maar die komt er wel weer. Volgens de Nederlandse BMW M-baas Frank van Meel neemt de vraag naar stationwagons wereldwijd toe. En daar wil de motorsportafdeling ook van profiteren.

BMW M was nooit zo van de stationwagons. Dit in tegenstelling tot Audi RS en Mercedes-AMG, die juist meer sportieve stations verkopen dan sedans. BMW lijkt echter van gedachte veranderd. De huidige generatie BMW M3 is er als Touring en van de M5 moet je ook niet raar opkijken als-ie er in de nabije toekomst met een grote laadbak komt.

BMW-dealers en -klanten vragen vaker naar Touring-modellen

Frank van Meel sprak met journalisten tijdens het BMW M Festival op het Zuid-Afrikaanse Kyalami-circuit. “We luisteren naar onze dealers en onze klanten”, zei hij, volgens Carbuzz.com, “en die vragen meer en meer naar Touring-modellen. Dus dat nemen we in overweging.” Niet overal ter wereld zijn stationwagons even populair. In Amerika en Azië zie je ze nauwelijks. In Europa daarentegen weer heel erg veel.

BMW M3 Touring optioneel met Race Track Pack

Nieuwe BMW M5 Touring binnenkort op de Nordschleife?

Over een mogelijke BMW M5 Touring, als tegenhanger van de Audi RS 6 Avant en Mercedes-AMG E 63 Estate, zei Van Meel lachend: “We zullen zien. Houd je ogen open. Als je een snelle 5-Serie Touring langs ziet komen op de Nordschleife, dan doen we het.” De Nederlander wilde niet veel vertellen over de volgende generatie M5, maar tussen de regels door was te lezen dat de auto de aandrijflijn van de BMW XM krijgt.

Hybridesysteem met 748 pk en 1000 Nm van de BMW XM

De controversieel gestileerde SUV heeft een 4,4-liter twinturbo V8 en een hybridesysteem. Er zijn twee varianten van de aandrijflijn. De minst sterke heeft 653 pk en 800 Nm. In de BMW XM Label Red is er zelfs 748 pk en 1000 Nm beschikbaar. BMW verwacht de nieuwe M5 in 2024. Mocht er een Touring komen, dan laat die nog langer op zich wachten.

BMW M verslaat Mercedes-AMG en Audi Sport

Twee keer eerder BMW M5 Touring, met zes-in-lijn en V10

Twee keer eerder kwam BMW met een M5 Touring op de markt: in 1992 en in 2007. De eerste was gebaseerd op de M5 E34 en had een atmosferische zes-in-lijn met 340 pk en 400 Nm. Het model is ontzettend zeldzaam. In vier bouwde BMW M maar 891 exemplaren. De M5 Touring uit 2007 is bijna net zo zeldzaam, met slechts 1025 stuks. Hij wordt aangedreven door de roemruchte 507 pk sterke S85 V10 van BMW.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.