Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Sjoerds Weetjes 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Had Lotus dit model ooit moeten bouwen? | Sjoerds Weetjes 340

Aflevering 340 van Sjoerds Weetjes staat niet in het teken van de Lotus 340R, ondanks de passende naam, stelt Sjoerd je wel een ander model van Lotus voor. Dit is een model dat je mogelijk nog nooit in het echt hebt gezien. Waarom? Omdat het een eenmalig designmodel is. Dit is de Lotus Elan Coupé.

Terugkomend op die 340R, van dat dakloze model verscheen al eerder een speciale aflevering van Sjoerds Weetjes. Toen stelde Sjoerd je niet alleen die straatlegale circuitauto voor, hij toonde je ook het unieke thermopak dat je optioneel bij de open tweezitter kon bestellen. Uniek, want niet alle klanten bestelden het pak, laat staan hebben het pak in nieuwstaat. Kijk voor die auto en het pak aflevering Sjoerds Weetjes 312.

Lotus 340R

Autovisie reed ook in 2000 al met de Lotus 340R. Een model dat vorig jaar nog als occasion werd aangeboden. “Neem de Elise met zijn formidabele onderstel, tune zijn motor en vervang zijn gladde, ronde carrosserie voor Battleship Galactica-vormen en je krijgt de wildste gehomologeerde vierwieler money can buy. De Lotus 340R doet het goed op het circuit, maar ook vooral op straat. Een geboren winnaar”, schreven we in Autovisie nummer 8 van het jaar 2000.

Een bijzonder model

Die 340R dateert van 2000 en stamt uit een tijd dat Lotus onder supervisie van een tijdelijke eigenaar stond. Het Lotus-model uit deze video dateert van een eerdere periode. General Motors zwaaide toen de scepter en had reeds een roadster onder de naam Elan ontwikkeld.

Een tweede carrosserievariant stond gepland en dat is de auto uit Sjoerds Weetjes 340. Dat je de auto nooit op de weg hebt gezien, heeft zo zijn redenen. Dat wordt uitgelegd in deze exclusieve aflevering van Sjoerds Weetjes. Hij stelt de auto aan je voor en laat zien wat de designafdeling van Lotus ervan heeft gemaakt. Daarbij hoor je uiteraard het complete verhaal achter de Elan Coupé.

Gaat Genesis Tesla in Europa verslaan met een nieuwe elektrische auto?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.