Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook Volkswagen plakt jaartal op onontkoombare transitie

Jawel: na Audi heeft ook Volkswagen aangegeven wanneer het stopt met de verkoop van verbrandingsmotoren. De Duitse fabrikant verkoopt vanaf 2035 enkel nog elektrische voertuigen.

Althans, in Europa dan. Volkswagen zal in de jaren daarna nog altijd verbrandingsmotoren in de Verenigde Staten en China aanbieden, al zijn die twee landen niet lang daarna ook aan de beurt. In Zuid-Amerika en Afrika zal Volkswagen nog wel enige tijd verbrandingsmotoren leveren, omdat zowel de politiek als de infrastructuur daar nog niet klaar zijn voor de enorme transitie. Dat laat Klaus Zellmer, verkoopmanager bij VW, weten tegenover Reuters.

Niet de eerste

Europa is dus het beste jongetje van de klas, maar dat geldt niet voor Volkswagen als fabrikant. De Duitse autobouwer is relatief laat, door de verbrandingsmotor pas in 2035 te verbannen. Volvo, Bentley, Mini en ook Fiat hebben aangegeven in 2030 slechts nog elektro-auto’s aan te bieden. Jaguar zal zelfs nog eerder zijn en biedt vanaf 2025 enkel nog EV’s aan. Audi zegt de laatste verbrandingsmotor in 2033 gebouwd te hebben.

Volkswagen deelt klimaatplannen voor de toekomst, maar die gelden (nog) niet voor China

Volkswagen ID.4 GTX.

Dat Volkswagen volledig elektrisch gaat, is natuurlijk geen verrassing. De fabrikant stort zich volledig op elektromobiliteit en brengt de komende jaren veel nieuwe modellen uit. Onder het ID.-label verschenen al de ‘3’ en ‘4’, die samen in 2021 al door 151.000 Europeanen werden besteld. Van laatstgenoemde model verschijnt deze zomer een sportieve GTX-versie. Binnenkort laat ook de ID.5 zich zien, al is dat niet meer dan een ID.4 met een aflopende coupé-lijn. Bovendien verschijnt er naar verwachting ook een sportieve variant van de ID.3.

Sportieve Volkswagen ID.3 GTX lijkt aanstaande, dit is de ID.X

ID.Buzz

In 2022 is het dan de beurt aan de langverwachte ID.Buzz; een moderne en elektrische interpretatie van de iconische Transporter uit de vorige eeuw. In 2023 volgt de auto die nu nog AeroB/Space Vizzion heet. Dat wordt een ruime sedan/stationwagon met shooting brake-achtige vormen. In 2025 komt Volkswagen dan met een elektrische en betaalbare stadsauto. Echter, Seat neemt de verantwoordelijkheid voor de bouw van dat model op zich. Daarna zullen Volkswagen en ook Skoda met eigen derivaten van die auto komen, net zoals het geval was bij de Up!, Mii en Citigo. Het moet er allemaal voor zorgen dat zo’n 70% van de VW-verkopen in 2030 een elektrische auto bedraagt, zo liet het merk onlangs al aan Autovisie weten.

Goedkoopste elektrische Volkswagen is weer terug, maar óók duurder

Vanaf 2026 introduceert Volkswagen een nieuw elektroplatform én een nieuw vlaggenschip: de Trinity. Dat is een auto die uit moet blinken op het gebied van software, bereik en autonoom rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.