Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 20 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Sportieve Volkswagen ID.3 GTX lijkt aanstaande, dit is de ID.X

Al geruime tijd gaan er geruchten dat Volkswagen met een gepeperde variant van de ID.3 komt. Ralf Brandstätter, ceo van de Duitse autobouwer, geeft nu al concrete informatie over dat model.

Volkswagen introduceerde onlangs officieel een nieuw sportief label: GTX. De drie letters debuteren (althans, in combinatie met elektrische aandrijving) op de ID.4. De potentere variant krijgt twee elektromotoren, samen goed voor een vermogen van 220 kW. Flink meer dus dan reguliere varianten van de ID.4, en even sterk als de RS- en Quattro-modellen van respectievelijk de Skoda Enyaq en Audi Q4 E-tron.

Volkswagen ID.4 GTX doet niet onder voor Skoda Enyaq RS en Audi Q4 50

Komst ID.3 GTX

Dat er op termijn ook een ID.3 onder dat label verschijnt, is al jaren een gerucht. Nog voordat de elektro-hatchback werd voorgesteld, werd er al gesproken over een GTX-variant. Die lijkt nu aanstaande, want Ralf Brandstätter, ceo van Volkswagen, plaatste onlangs een foto met een potente ID.3 op LinkedIn.

Volkswagen ID.3 GTX

Het gaat om een prototype dat de naam ID.X draagt. In de basis is het een reguliere ID.3 met 62 kWh-batterij en dus de 150 kW sterke elektromotor, maar Brandstätter geeft aan dat het batterijpakket in deze ID.X 82 kWh groot is.

Dubbele elektromotor

Volkswagen heeft daarnaast de ID.3 ‘gecombineerd met onderdelen van de ID.4 GTX’, zo valt er te lezen. De hatchback krijgt inderdaad een tweede elektromotor op de voorste as, die ervoor zorgt dat deze potente ID.3 sterker is dan de ID.4 GTX. Volgens Brandstätter heeft de ID.X namelijk een systeemvermogen van 245 kW, 25 kW meer dan de ID.4 GTX.

GTI en R-versie van Volkswagen ID.3 op komst

Volkswagen ID.4 GTX.

Daarmee is hij ook sneller dan de ID.4 GTX, want deze ID.X snelt in 5,3 seconden naar de 100 km/h. Opvallend is ook het gewicht van de auto: dat zou namelijk maar liefst 200 kilogram lager zijn dan dat van reguliere ID.3’s. Helemaal interessant: Brandstätter heeft het over een heuse driftmodus. Dat is op zich geen onbekende optie op een Volkswagen-model, maar het zou in combinatie met elektrotechniek wel voor een nieuwe dimensie zorgen.

Productieplannen ID.X

Over productieplannen schrijft Brandstätter nog niets. “Zelfs als we de ID.X niet in productie nemen, leren we hier ontzettend veel van”, zo schrijft hij voorzichtig. Dat de ID.3 GTX verschijnt, lijkt zo goed als zeker. Het is namelijk een product dat prima in het programma van Volkswagen past. Deze ID.3 moet op termijn namelijk de Golf vervangen. Zoals iedereen weet, groeide die auto onder andere door het GTI-label uit tot een legende. Een sportieve ID.3 GTX is daarom eigenlijk niet meer dan normaal.

Dat geldt ook voor een cabrio-variant van de ID.3, die Branstätter eerder dit jaar eveneens op LinkedIn liet zien. Ook die auto past in het Volkswagen-straatje, want de autofabrikant bouwde verschillende generaties van de Golf Cabriolet.

‘Volkswagen werkt aan ontwikkeling van ID.3 cabriolet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.