Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen viert twintigste verjaardag Touareg niet in Nederland

Je leest het goed: de Volkswagen Touareg bestaat alweer twintig jaar. De Duitse autobouwer viert dat feestje met een speciale editie, maar doet dat niet in Nederland.

Dat komt omdat de grootste SUV van Volkswagen al van de Nederlandse prijslijst is geschrapt. In ons land mag de Tiguan Allspace zich de grootste noemen. Toch staan we even stil bij deze Touareg Edition 20, want hij markeert een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Volkswagen.

Meloe Blue

Zoals bij veel van dit soort speciale edities gaat het vooral om uiterlijk vertoon. Zo ook bij deze Touareg Edition 20. Nieuw zijn bijvoorbeeld de tint Meloe Blue en de donkere 20-inch Bogota-wielen. Daarbij zijn de zijruiten geblindeerd, terwijl de behuizing van de achterlichten een kersrode gloed heeft. De wielkasten bevatten zwarte details, ook de diffuser heeft een zwarte afwerking. Uiteraard wordt de SUV aangekleed met allerlei Edition 20-badges.

Die keren uiteraard ook in het interieur van de Touareg terug, zoals op de instaplijsten, het dashboard en de transmissiehendel. De stoelen zijn voorzien van leren bekleding, waarbij de rode en witte stiksels contrasteren met de zwarte materialen.

Motoren Volkswagen Touareg

Motorisch verandert er niets aan de Touareg. Dat betekent dat je deze Edition 20 met een 3,0-liter V6 krijgt, al dan niet als zelfontbrander of in combinatie met een hybride aandrijflijn. Instappen kan met de 231 pk sterke 3,0-liter V6, de PHEV heeft een systeemvermogen van 381 pk. Alle motoren zijn gekoppeld aan een achttraps automaat. Elke Touareg mag tot 3500 kilogram aan de haak slaan.

Zoals gezegd komt de Volkswagen Touareg Edition 20 niet meer naar Nederland, toch rijden er veel exemplaren in ons land rond. In die twintig jaar zijn er namelijk veel verschillende en fraaie varianten van de grote SUV verschenen, waaronder de imposante 5,0-liter V10. Momenteel staan er 173 Touaregs met die machtige tiencilinder geregistreerd, waarvan er iets minder dan de helft als bedrijfsauto te boek staan. Exclusiever is de Touareg met 6,0-liter W12-motor: daarvan rijden er momenteel 54 in Nederland rond.

Foto: Sytse Dijkstra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.