Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 28 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De grootheidswaanzin van Volkswagen: Touareg met machtige V10 TDI

De Volkswagen Touareg V10 TDI was de krachtigste personenautodiesel ter wereld. Een megalomaan monster uit een periode waarin Volkswagen onbegrensde ambities had.

De Volkswagen Touareg V10 TDI hoort thuis in het rijtje Bugatti Veyron, Phaeton W12 en Passat W8. Allemaal megalomane, geldverslindende prestigeprojecten van Ferdinand Piëch. De voormalige Volkswagen-topman had zich in de jaren negentig als doel gesteld om van de Volkswagen Groep de beste autoproducent ter wereld te maken. De 4921 cm3 metende bi-turbo V10 werd onder meer in de eerste fullsize SUV van Volkswagen gepropt. Een technisch hoogstaande puzzel die in 2002 op de markt kwam.

Bewapening

De Volkswagen Touareg V10 TDI levert 313 pk en 750 Nm aan koppel. Tegenwoordig minder schokkend, maar bijna twintig jaar geleden een sensatie. Ongeëvenaard zelfs. Totdat Audi met een Q7 V12 TDI kwam. De topuitvoering van de Touareg was tot de tanden bewapend. Zo had hij luchtvering, variabele dempers, dubbele draagarmen rondom, variabele 4WD door een elektronisch aangestuurd centraal middendifferentieel en een platensper in de achteras. Optioneel was er een zelfsperrend differentieel in de vooras leverbaar. Dat alles om de Touareg terreinvaardiger te maken dan een Land Rover, comfortabeler dan een Range Rover en dynamischer dan een BMW X5.

Turbine

Vloer het gaspedaal van de Volkswagen Touareg V10 TDI en het klinkt alsof er een turbine op toeren komt. Een fraai, maar vooral imposant geluid. Geen spoor van genagel of vibraties, maar een volstrekt zuiver gestemde dieselbeul. De turbo’s moeten even op gang komen, voordat de maximale trekkracht wordt bereikt. Vervolgens sleurt hij onstuitbaar door het smalle toerenbereik, want al bij 4100 toeren wordt het volgende verzet ingeschakeld. De automaat heeft niet het hedendaagse raffinement. Maar hij wisselt voldoende rap van versnelling om van een constante acceleratie te kunnen spreken.

Monument

Niet alleen onder vollast, maar ook rustig kruisend is de Volkswagen Touareg V10 TDI een zaligheid. Hij draait op gangbaar snelwegtempo nauwelijks toeren. Dat zorgt in combinatie met het zachte onderstel voor veel rijcomfort. Zet de dempers op Sport en hij transformeert naar een gespannen kolos. Er komt stramheid in zijn bewegingen en zowaar verandert hij vlot van richting. Hij zakt op zijn buitenste rubberwalsen en houdt vervolgens verbeten de koers vast. Al met al vormt deze Touareg V10 TDI een pompeus monument voor de nu zo geplaagde dieselmotor. Een SUV uit een tijd waarin Volkswagen onbegrensde ambities had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.