Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 23 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie lekker ruime buitenbeentjes voor maximaal € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruime maar onbegeerde auto voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Ruime auto’s met het uiterlijk van een terreinwagen zijn al jarenlang mateloos populair… op enkele uitzonderingen na. Wij rehabiliteren verschoppelingen die ondanks hun afwijkende voorkomen volop ruimte en een hoge zit bieden. Bijkomend voordeel: als occasions zijn ze doorgaans gunstig geprijsd.

Occasions: onze tips voor ruime verschoppelingen

Dacia Dokker (2013 – 2021)

De Dokker is direct afgeleid van een bestelwagen. Kijk maar naar de schuifdeuren aan weerszijden. Het sterkste punt is echter de enorme binnenruimte. Drie volwassenen passen moeiteloos achterin. Zelfs met de achterbank overeind kun je al 800 liter bagage kwijt. Op de weg is de Dokker geen uitblinker, maar bij dagelijks gebruik is hij comfortabel genoeg. Bij een autobedrijf in Valkenburg (ZH) staat een donkergrijze 1.2 ’Ambiance’ (2013, 99.000 km) voor € 9.750.

Oordeel van de Wegenwacht

Van de Dacia Dokker is maar één zwak punt bekend. Dat betreft de brandstofpomp die in de brandstoftank is ingebouwd. Als de pomp niet draait, weigert de gehele motor dienst. De Wegenwacht helpt je op weg met een gerichte tik tegen de tank. Dat is voor het moment voldoende. Als het euvel vaker terugkomt, moet er een nieuwe pomp of zelfs een compleet nieuwe tank in.

Dacia Dokker (2013 - 2021)

Ford EcoSport (2014 – 2018)

De EcoSport komt uit Brazilië, maar is ook in India gebouwd. Hij ziet er best stoer uit. De cross-over mist de goede rijeigenschappen die we van andere Fords kennen. Hij is bijvoorbeeld te hard geveerd. Met 333 liter is de kofferbak voor dit type auto opvallend klein. Daarnaast laat de 1.0-liter driecilinder zich duidelijk horen. Een autobedrijf in Nuenen biedt een witte ’Titanium’ (2015, 117.000 km) voor € 9.499 aan.

Oordeel van de Wegenwacht

Alleen EcoSports van het eerste uur hadden een klepdekselpakking die kon gaan lekken. Later is dit opgelost en als die eerste exemplaren bij de dealer zijn onderhouden, is er zonder verdere kosten een nieuwe pakking in gezet. Stel je prijs op een reservewiel, dan zul je een exemplaar moeten kopen dat er al eentje achterop heeft. In de kofferbak past er geen.

Ford EcoSport (2014 - 2018)

Skoda Yeti (2009 – 2017)

De Skoda Yeti is stoer en hoekig. Die vormgeving doet wonderen voor de binnenruimte. Zo kun je in de kofferbak minimaal 405 liter aan spullen kwijt. Op de achterbank kunnen volwassenen uitstekend terecht. Daarbij is de Yeti een fijn sturende en vooral comfortabele reisauto. Een autobedrijf in Alkmaar adverteert met een grijze 1.4 ’Ambition’ (2013, 143.000 km), vers geïmporteerd uit Duitsland, voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.2-liter benzinemotor van de Yeti loopt soms op drie cilinders. Dan is er een bougiekabel die ’doorslaat’. De Wegenwacht lost dat op. Valt de trekkracht tegen, dan zit de ’wastegate’ van de turbo vast. Dat verhelpt de Wegenwacht met een tik van een hamer. Slaat de motor niet aan en staat de temperatuurmeter in het rood, dan is de temperatuursensor stuk.

Skoda Yeti (2009 - 2017)

Onze keuze

Voor alle drie deze occasions valt wat te zeggen. De Yeti is niet onaardig om te zien, de EcoSport is ook best stoer, maar we gingen voor een ruime auto zonder pretenties. Zo komen we uit bij de Dacia Dokker als meest geschikte auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.