Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen maakt minder winst door EV’s, maar verdient geld aan dit Chinese merk

Volkswagen ziet de verkoopcijfers en daarmee de winst van het eigen merk de afgelopen drie maanden dalen. Dit heeft met name te maken met de tegenvallende vraag naar elektrische auto’s. Het merk verdient echter wel geld aan een Chinees merk.

Dat de vraag naar elektrische auto’s terugloopt, is niets nieuws. Eind vorig jaar schroefde het Wolfsburgse merk al de productie van de ID.4 terug, ook al volgden er gewoon nieuwe ID-modellen.

Minder winst bij Volkswagen en Mercedes-Benz

De nettowinst van Volkswagen nam met meer dan een vijfde af, net als bij concurrent Mercedes-Benz. Dit komt overigens niet enkel door tegenvallende verkoopcijfers van elektrische auto’s. Mercedes zegt dat consumenten de aankoop voor een nieuwe auto uitstellen omdat ze wachten op nieuwere modellen. Daarbij zijn renteverhogingen en inflatie ook reden voor de tegenvallende winst.

Volkswagen winst, chinees merk
Logo plakken op de Volkswagen ID.7. (Afbeelding: Volkswagen)

Waar Mercedes geringe groei verwacht door minimale vraag naar elektrische auto’s, hoopt Volkswagen het tij te keren door dit jaar nog veel nieuwe modellen op de markt te brengen. Niet alleen onder het Volkswagen-label zelf, maar ook onder submerken. Zo kwamen gisteren nog de gefacelifte Cupra Leon en Formentor uit.

Winst bij Chinees merk Xpeng

Overigens is een daling van de verkoop van Volkswagen-producten niet enkel slecht nieuws voor Volkswagen. Het merk werkt namelijk samen met Xpeng en heeft fors in de Chinese autobouwer geïnvesteerd (een belang van 650 miljoen euro). De verkoopcijfers van Xpeng stegen juist met 6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. De verkoop van Chinese elektrische automerken waar Volkswagen belangen in heeft, is goed voor ruim een derde van de totale verkoopcijfers van Volkswagen.

Xpeng, chinees merk
Xpeng G6. (Afbeelding: Xpeng)

Overigens zien niet alleen Duitse fabrikanten de winst dalen. Ook bij Stellantis is minder winst gemaakt. Kortom, spannende tijden in de autowereld. Tesla-baas Elon Musk liet eerder zelfs weten dat Chinese fabrikanten de westerse concurrentie gaan vernietigen als er geen handelsbarrières worden ingesteld.

BMW i3, nieuwe Volkswagen en Hongqi voor Nederland | Beursverslag Beijing Auto Show Deel 1

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws in de sterk veranderende autobranche? Abonneer je dan op de gratis Autovisie Nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.