Autovisie
Autovisie Nieuws 5 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Vertraagde Aston Martin Valkyrie komt er eindelijk aan

Het is zover, de bouw van de allereerste exemplaren van de Aston Martin Valkyrie is van start gegaan. De Engelse sportwagenbouwer maakt de bijzondere hypercar in zijn fabriek te Gaydon.

Nog dit jaar ontvangen de gefortuneerde kopers van de Aston Martin Valkyrie hun auto. Dat is ruim een jaar later dan gepland, maar enerzijds komt die vertraging op conto van de problematiek binnen de sportwagenfabrikant die van eigenaar wisselde en anderzijds door de coronacrisis die de Engelse auto-industrie hard trof. Maar nu is het zover, de Valkyrie is aanstaande! Aston Martin maakt de hypercar op vertrouwde grond, nabij de productiefaciliteit voor de Vantage, DB11 en DBS. In totaal kost het 2000 manuren om een exemplaar te vervaardigen. Bijna het gehele assemblageproces is handwerk. Aston Martin Valkyrie

150 plus 85

Nadat de auto het einde van de productielijn heeft bereikt, zet Aston Martin de Valkyrie op een setje testbanden, waarna de hypercar zijn eerste meters op het circuit van Silverstone aflegt. Na deze vuurdoop volgt de route naar de klant. Voor de Benelux staan verschillende exemplaren gepland. In totaliteit maakt Aston Martin precies 150 stuks van de Valkyrie, al komen daar nog 85 eenheden van de Spider bij. Voor de open variant selecteert de autobouwer momenteel de kopers. Het merk geeft aan twee keer zoveel aanvragen als beschikbare auto’s te hebben.

Is de Aston Martin V12 Vantage definitief onderweg?

Einde V12-motor voor Aston Martin in zicht

Terug naar tekentafel

Voor Aston Martin is de Valkyrie de eerste hypercar. Het project startte tijdens het eerdere samenwerkingsverband tussen de autobouwer en Formule 1-partner Red Bull, dat via zijn ontwikkelingsafdeling Red Bull Advanced Technologies de F1-ontwerper Adrian Newey aan tafel zette met Astons designbaas Marek Reichmann. In 2016 verscheen het eerste prototype. De auto droeg toen nog de naam AM-RB-001, verwijzend naar de eerste samenwerking voor een straatlegale sportwagen tussen Aston Martin en Red Bull. Het uiteindelijke ontwerp wijkt overigens iets af van het eerste studiemodel. De hypercar ging meerdere malen terug naar de tekentafel om zo tot een bruikbare sportwagen met F1-technologie en 1155 pk sterke V12-motor voor de openbare weg te komen. Aston Martin Valkyrie Spider

Gewijzigde koers

Met 001 in de naam duidden Aston Martin en Red Bull aan dat er meerdere projecten gepland stonden. De codenaam 002 was gereserveerd voor de circuitversie. van de Valkyrie. De Spider-variant daarentegen was niet de 003, aangezien die nooit op de agenda stond. De 003 werd gebruikt voor een middenmotor sportcoupé met een gelimiteerd productie-aantal van 500 stuks. De later toegewezen naam luidt Valhalla. De plannen voor die sportcoupé zijn herzien. Hoewel de basis samen met Red Bull Advanced Technologies is gelegd, doet Aston Martin het project inmiddels helemaal alleen. Immers, er is geen relatie meer tussen Red Bull en Aston Martin in de Formule 1.

Daarbij wordt samengewerkt met de Formule 1-coureurs Sebastiaan Vettel, Lance Stroll en Nico Hülkenberg van de eigen F1-renstal. Overigens is de beperkte oplage gewijzigd van een vooraf vastgesteld oplagecijfer van 500 units in een beperkte productiecapaciteit over een bepaalde tijdspanne. Eveneens anders dan oorspronkelijk gepland, is de aandrijflijn. Van een V6 wordt afgezien, Aston Martin kiest voor een V8 met twee elektromotoren en een vermogen van 950 pk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.