Autovisie
Autovisie Nieuws 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Wereldwijde chiptekort lijkt Kia Sportage niet te raken

Het wereldwijde chiptekort legt autofabrieken stil en zorgt voor uitgestelde marktintroducties van nieuwe modellen. Maar niet voor Kia met zijn Sportage. De kersverse SUV komt geheel volgens planning uit. In Slowakije rollen nu de eerste exemplaren van de band.

Voor Slowakije zijn het inderdaad de eerste units van de fonkelnieuwe Sportage die de productielijn verlaten, maar wereldwijd is het niet de éérste vijfde generatie Sportage. Sinds halverwege dit jaar bouwt Kia al in Zuid-Korea de allernieuwste editie. Maar daar is de máár. Dat is namelijk niet de variant zoals de Europeanen die vanaf volgend jaar in de showroom zien staan. Het betreft een langere uitvoering met een grotere bagageruimte. Kia maakt die variant voor alle werelddelen waar het actief is, uitgezonderd Europa. kia sportage

Hertekende variant voor Europa

De Sportage zoals die in Slowakije het levenslicht ziet, wijkt deels af van het internationale product. Hij is korter en beschikt over een compleet hertekende achterzijde. Het model is juist exclusief voor de Europese markt ontworpen. Met deze maatvoering valt de Sportage in het hart van de Medium-SUV’s, terwijl de ‘Amerikaanse’ Sportage te groot zou zijn.

Karmann-productie

Het is niet voor het eerst dat Kia van de Sportage meerdere carrosserievarianten brengt, maar daarvoor moet je diep de historie van de SUV in. De aller-, allereerste Sportage was er ook als driedeurs cabriolet en als verlengde vijfdeurs. Het model werd nota bene ook al in Europa gemaakt, zij het bij een externe fabrikant. Nu heeft Kia een eigen fabriek in Slowakije, destijds besteedde het de bouw van de Sportage uit aan het Duitse Karmann.

Dit is de gloednieuwe Kia Sportage zoals wij hem krijgen

Twee miljoen stuks

In Žilina, Slowakije, waar de nieuwkomer tezamen met de Ceed van de band rolt, maakt Kia nu voor de vierde maal een Sportage. Van de productlijn zijn er al zo’n twee miljoen exemplaren in Europa gemaakt, wat gelijk staat aan ongeveer de helft van alle in Slowakije gebouwde Kia’s. Hoeveel er daar nu aan worden toegevoegd, is nog niet bekend. De levering van het model start in januari. Hij komt er met benzine- en dieselmotoren, waarbij de Nederlandse importeur zich richt op de geëlektrificeerde benzineversies, inclusief een plug-in hybride (PHEV). Meer over de Kia Sportage hoor en zie je hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.