Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 6 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands auto wordt alsmaar duurder: nieuwe recordprijs

Niet alleen nieuwe auto’s worden elk jaar duurder. Ook de prijs van een occasion stijgt flink. Er is inmiddels weer een recordprijs bereikt.

Dat blijkt uit cijfers die AutoScout24 vandaag deelt. Waar een tweedehands auto in november gemiddeld 21.276 euro kostte, bedraagt de gemiddelde prijs van een occasion nu al 21.376 euro. Bedenk dat er vorig jaar nog 18.825 euro voor een tweedehands auto werd gevraagd en je begrijpt dat de occasion duurder is dan ooit. Het gaat, ten opzichte van vorig jaar, nu om een toename van 13 procent.

Corona en chiptekort

Dat is allemaal het gevolg naar de enorme vraag naar tweedehands auto’s, die al een tijd stijgt. Vooral sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn mensen meer dan ooit op zoek naar persoonlijk vervoer. De auto is vandaag de dag voor veel mensen een heel aantrekkelijke manier van reizen. Tegelijkertijd krijgt de markt voor nieuwe auto’s klap na klap. Vorig jaar werden fabrieken kortstondig stilgelegd, terwijl de productie van veel auto’s dit jaar niet voltooid kan worden wegens het chiptekort. Vandaar dat veel mensen lang op een nieuwe auto moeten wachten en daardoor een occasion als goed alternatief zien.

AutoScout24 kijkt niet enkel naar de gemiddelde autoprijzen, maar ook naar de prijzen per segment. Daaruit bleek dat vooral tweedehands auto’s uit de middenklasse veel duurder zijn geworden. Sinds januari steeg de prijs vooreen dergelijke auto met 9 procent, tot een gemiddelde van 23.649 euro in november.

MPV populair

En hoewel de MPV geen populaire carrosserievorm is in de wereld van nieuwe auto’s, stijgen prijzen van dergelijke auto’s wel flink op de tweedehands markt. In januari kostte de gemiddelde MPV nog 14.780 euro, inmiddels ligt de gemiddelde prijs van een tweedehands MPV op 15.829 euro. Het is een prijsstijging van 7,1 procent.

Vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands elektrische auto moet kopen

Een segment dat niet echt profiteerde van flinke prijsstijgingen, is dat van luxe auto’s. Waar een tweedehands auto in het zogenaamde luxe-segment in januari nog 53.961 euro bedroeg, kost een vergelijkbare occasion nu 54.774 euro (+1,5 procent).

1,3 miljoen occasions in Nederland

Dat de vraag naar occasions blijft groeien, bleek eerder ook al uit cijfers van bijvoorbeeld Bovag. In de eerste helft van 2021 verkochten autobedrijven een recordaantal van 685.452 occasions. Dat was toen al ruim 9 procent meer dan in diezelfde periode van 2020. De verwachting is dat autobedrijven dit jaar voor het eerst in de geschiedenis samen meer dan 1,3 miljoen tweedehands auto’s verkopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.