Occasions: drie zuinige stadsauto’s voor maximaal € 5000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke zuinige stadsauto koop je voor maximaal 5000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Vanwege strenge milieu- en veiligheidseisen spelen traditionele stadsauto’s een steeds bescheidener rol in de verkoopstatistieken. Nieuw althans, want tweedehands hebben zulke handige, kleine modellen niet aan populariteit ingeboet. Wij tippen er drie!

Occasions: drie zuinige stadsauto’s

Kia Picanto (2011 – 2017)

De Picanto is ondanks zijn compacte afmetingen relatief ruim. Je kunt achterin drie kinderen of twee volwassenen kwijt. De kofferbak heeft een inhoud van 200 kilo en zelfs een fietsendrager achterop is geen probleem. Met de 1.0-liter benzinemotor scoor je een verbruik van 1 op 17. De merkdealer in Dordrecht biedt een donkergrijze ’Comfortline’ met airco (2012, 164.000 km) aan voor € 4.995.

Oordeel van de Wegenwacht

Mits goed onderhoudenis de Picanto uitermate betrouwbaar. Ook als ze ouder worden! De Wegenwacht kent desondanks een paar kleinigheidjes. Soms wil de motor niet aanslaan vanwege een breuk in de accukabel. Dat lost de Wegenwacht ter plekke op. Uitvallende ruitenwissers komen ook voor: de oorzaak is een beschadigde draad onder het dashboard.
Kia Picanto (2011 – 2017)

Toyota Aygo (2005 – 2014)

De Aygo herinnert er elke kilometer aan dat je hebt gekozen voor een relatief goedkope auto. In de stad gaat het nog, maar op de snelweg zet de driecilinder benzinemotor een behoorlijke keel op. Vanbinnen is zo’n Aygo ronduit krap. Dat geldt ook voor de kofferbak: slechts 138 liter. Zuinig is hij wel met een verbruik van 1 op 18. Bij de Toyota-dealer in Dronten staat een blauw exemplaar (2010, 107.000 km) voor € 4.999.

Oordeel van de Wegenwacht

De Aygo is kwalitatief behoorlijk goed. Bij hogere kilometerstanden wil de waterpomp weleens stukgaan; controleer of die is vervangen. Maakt de driepitter een ratelend geluid, dan zijn de zuigers gekanteld. Zelfs dan weet de kleine Toyota niet van opgeven! Je moet er wel mee naar de garage, want anders is het einde motor.

Toyota Aygo (2005 – 2014)

Volkswagen Up! (2011 – 2016)

Natuurlijk kun je met de Up! in de stad goed uit de voeten, maar juist op de snelweg verbaast hij met z’n fijne veercomfort en lage geluidsniveau. Voorin zit je prima, achterin houdt de binnenruimte niet over. De kofferbak is van dit drietal veruit het grootst: 251 liter. Een gemiddeld verbruik van 1 op 17 is normaal. Wij tippen de witte ’move-up!’ (2013, 198.000 km) die in Heerhugowaard voor € 4.950 te koop staat.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.0-liter driecilinder benzinemotoren in dit type Volkswagen hebben vaak last van een defecte gasklep. De krachtbron reageert dan niet meer op het gaspedaal. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar de eerstvolgende rit voert naar de garage. Verder kunnen de bobines de geest geven; een euvel dat nog drie keer kan terugkomen, want de Up! heeft er vier.

Volkswagen Up! (2011 – 2016)

Ons advies

Tip: rijd je veel alleen of met z’n tweeën, zoek dan een driedeurs uitvoering. Die zijn tweedehands vaak net iets goedkoper! Van dit trio is de Kia de beste allrounder: wij zouden daarom de Picanto adviseren.

Reageer op artikel:
Occasions: drie zuinige stadsauto’s voor maximaal € 5000 getipt
Sluiten