Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands auto op benzine duizenden euro’s duurder dan vorig jaar

Niet alleen autorijden is duur, ook occasions zijn prijzig. Met de komst van elektrische auto’s en hybrides verwacht je wellicht dat de tweedehands benzineauto in prijs daalt. Maar niets is minder waar. Benzine is nog steeds hot!

Uit een rapport van Automotive Mediaventions – met data van verkoopsites Autowereld, Gaspedaal.nl en AutoTrack – blijkt dat de prijs van benzine-occasions op recordhoogte staat.

Tweedehands auto op benzine duurder

De gemiddelde prijs van een tweedehands auto (niet alleen benzine) ligt op 23.654 euro. De gemiddelde prijs van een occasion die rijdt op benzine ligt iets lager: 19.521 euro. Vorig jaar september moest je voor de gemiddelde benzine-occasion bijna 3 mille minder neerleggen. Kortom, de prijs is in een jaar met 18 procent gestegen!

Volvo S60, occasion, zakelijk, 10.000 euro
(Afbeelding: Volvo)

De gemiddelde zoekprijs (niet alleen voor benzine-aandrijflijnen) is bijna gelijk aan de gemiddelde prijs van een occasion, namelijk 19.532 euro. Al staat dit bedrag natuurlijk niet in verhouding met het bedrag dat gemiddeld voor een occasion gevraagd wordt: 23.654 euro.

Dit zijn de 5 duurste landen om benzine te tanken

Benzineauto’s zijn nog erg belangrijk op de occasionmarkt. Er wordt 52,3 procent van de tijd op auto’s die rijden op benzine gezocht – als een brandstof gekozen wordt tijdens het zoekproces. Het aandeel hybrides bedraagt 24,4 procent en op diesels wordt slechts 9,4 procent van de tijd gezocht. Elektrische auto’s beslaan 8,6 procent van de zoekopdrachten en op LPG wordt slechts bij 2,6 procent van de zoektochten aangevinkt.

SUV’s minder populair als occasion

Als mensen zoeken op een carrosserievorm, dan wordt het vaakst de hatchback aangevinkt. 23,3 procent van de tijd wordt op de soort auto gezocht. Stationswagens zijn ook nog populair en goed voor 22,4 procent van de zoekopdrachten.

Bijna 30 procent van de benzinerijders wil na accijnsverhoging een andere auto

Opvallend is dat er slechts 15,1 procent van de tijd op ‘SUV’ wordt gezocht, terwijl het type auto het populairst is bij nieuwe auto’s. Sedans, MPV’s en cabriolets zijn het minst populair onder kopers van een occasion.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.