Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Tropische temperaturen: 5 tips om voorbereid de weg op te gaan

Het is tropisch warm in Nederland. In het binnenland en zuiden kan het tot wel 31 graden Celsius worden. Ga je vandaag, of de komende dagen, op pad. Vergeet dan niet met deze vijf tips voorbereid de weg op te gaan.

Rijkswaterstaat heeft ook voor vandaag een speciaal hitteprotocol. Dit betekent dat tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 22.00 uur ’s avonds mensen zo snel mogelijk door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht. Je wil immers niet lang in de brandende zon op een berger wachten.

Vijf tips om voorbereid de weg op te gaan met tropische temperaturen

Hoewel een auto altijd een technische storing kan krijgen, is het belangrijk om te weten of de vloeistoffen van jouw bolide allemaal op niveau zijn. Daarbij moet je regelmatig simpele zaken als bandenspanning en -profiel checken. Voor dit warme weer hebben we nog vijf tips om voorbereid de weg op te gaan.

  1. Neem een Paraplu mee

Nee, een paraplu hoef je niet mee te nemen omdat het misschien gaat regenen. Het is als bescherming tegen de zon. Stel je komt met je auto stil te staan langs de weg, en de airco doet het niet, dan is het wel zo fijn dan de zon niet op je hoofd brandt.

  1. Water

Neem voldoende water mee als je de weg op gaat. Leg in elk deurvak en in het dashboardkastje een flesje water. Zorg er het liefst voor dat ze uit de zon liggen, zo blijft het water koeler.

  1. Zonnebril

De brandende zon op het wegdek of schitteringen van de zon op andere auto’s zijn niet fijn voor je ogen. Naast dat je je ogen met een zonnebril beschermt, is het wel zo veilig als je goed naar de weg kan blijven kijken.

  1. Zet de airco niet te koud

Met merendeel van de auto’s op de Nederlandse wegen heeft airconditioning. Hoewel het verleidelijk is om de temperatuur zo laag mogelijk te zetten, is het niet verstandig om het te koud te maken in je auto. Zodra je de auto uitstapt krijg je dan een figuurlijke klap van de hitte, waardoor je bijvoorbeeld flauw kan vallen.

Na bezoekje aan deze tuner is je Mercedes sterker dan F1-auto en je banksaldo weg

Experts raden aan om de temperatuur niet lager te zetten dan 21-22 graden Celsius. En dan is het verschil met de buitentemperatuur alsnog zo’n 10 graden!

  1. Laat niets in je auto (in de zon) liggen

Bij het warme weer moet je opletten dat je niets in de auto laat liggen. Probeer je auto daarbij zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren, zo voorkom je een kokendheet stuur als je instapt. Ook de zonnebril op je dashboard leggen is geen goed idee als je ‘m bij terugkomst op je hoofd wil zetten.

Tropische temperaturen, weer, tips, warm, voorbereid weg op
(Afbeelding: Unsplash)

Denk er goed aan dat je alles uit je auto haalt wat niet goed tegen hitte kan. Niet alleen je boodschappen, maar ook huisdieren en mensen moet je uit de auto halen. Dubbel checken kan nooit kwaad!

Voor 4 miljoen euro mag je niet eens de weg op met deze Bugatti

Tesla’s zijn een uitzondering. In deze auto’s heb je een speciale Dog mode. Door deze te selecteren blijft het interieur van de auto op temperatuur. Let wel, de auto kan het best nog steeds in de schaduw worden geparkeerd. Daarbij vindt geen hond het fijn om met dit warme weer in een stilstaande auto te zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.