Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Na bezoekje aan deze tuner is je Mercedes sterker dan F1-auto en je banksaldo weg

De Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé– adempauze –  is van zichzelf geen slome auto. De 4.0-liter V8 in het vooronder levert 639 pk, waarmee je in 3,2 seconden naar 100 km/h sprint. De E Performance-variant doet er nog een schepje bestaande uit 204 pk bovenop en dringt die sprinttijd terug tot slechts 2,9 seconden. Toch kan het altijd gekker, zo bewijst RennTech. Na een bezoekje aan deze tuner is je Mercedes-AMG GT 63 sterker dan een Formule 1-auto en je portemonnee leeg.

De Amerikaanse tuner levert namelijk het zogenaamde RIIIx Performance Package, een tuningpakket waarmee het vermogen wordt opgekrikt tot bijna 1.200 pk. Daarmee is de forse vierdeurscoupé sterker dan een moderne Formule 1-auto die een kleine 1.000 pk perst uit een 1,6-liter V6 hybridemotor. Dat de bolide van Max Verstappen ruim anderhalve ton minder weegt dan de Mercedes-AMG GT 63, laten we voor het gemak even achterwege.

Mercedes-AMG GT 63 sprint bijna net zo snel als F1-auto

De Mercedes wordt nog altijd zoekgereden door een Formule 1-auto, dat staat buiten kijf. Toch kan de GT 63 tijdens een 0 tot 100-sprintje een Formule 1-auto opvallend goed bijbenen. Een door RennTech aangepakte Mercedes-AMG GT 63 weet van 0 naar 60 mp/h (dus net geen 100 km/h) te sprinten in 2,44 seconden. Een fractie trager dan een F1-auto. Hoewel de Mercedes de quarter mile in minder dan 10 seconden aflegt, geeft een Formule 1-auto de AMG boven de 100 km/h wel het nakijken. In de koningsklasse van de autosport duurt een sprint van 0 tot 200 km/h slechts zo’n 4,5 seconden.

Opvallend is dat de hoeveelheid koppel niet aanzienlijk stijgt. Sterker nog, een getunede Mercedes-AMG GT 63 heeft met maximaal 1.257 Nm aan koppel minder koppel dan de standaard E Performance-uitvoering, die qua koppel bijna net zo sterk is als een DAF-truck.

Gaat deze elektrische Porsche het Nürburgring-record verpulveren?

Desalniettemin een indrukwekkende tune waar flink wat bij komt kijken: een andere ECU, grotere turbo, betere downpipe, andere intercooler en een brandstofsysteem dat de extra vraag aankan is slechts een deel van de lange lijst aan upgrades. Ook de luchtinlaat, de remmerij en het uitlaatsysteem van de Mercedes-AMG GT 63 worden onder handen genomen.

Gigantisch prijskaartje

De meesten zullen fan zijn van nog meer vermogen. Of je dat ook geldt voor de aftermarket wielen, strepen en andere schreeuwerige stickers is maar de vraag. Zeker als je je bedenkt dat het tuningpakket voor de Mercedes-AMG GT 63 omgerekend een kleine 90.000 euro kost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.