Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 5 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota GR 86 is onderweg naar Nederland

Aan de carrière van de GT86 maakte de Nederlandse importeur van Toyota een voortijdig einde, maar dat betekent niet dat zijn opvolger buiten Nederland blijft. De nu GR 86 gedoopte sportcoupé is onderweg. Hij verschijnt in de herfst van dit jaar. Zo ziet hij er uit.

Wederom ontwikkelde Toyota de sportcoupé in samenwerking met Subaru, dat een licht aangepaste versie onder de naam BRZ lanceert. Die Japanse tweelingbroer komt echter niet naar Nederland. Anders dus dan de Toyota-telg.

Gazoo Racing

De sportcoupé krijgt een nieuwe naam. Hij heet voortaan GR86. De aanduiding GR staat voor Gazoo Racing, Toyota’s motorsportafdeling waaronder al de straatauto’s GR Yaris en GR Supra vallen. De aanduiding ’86’ behoudt het model, al was dat voor zijn voorganger een verwijzing naar de boring en slag van de krachtbron. De boxermotor had toen een cilinderinhoud van 2,0 liter. Overigens heette de GT86 elders in de wereld 86.Toyota GR 86

Trouw aan boxermotor

Nu past Toyota net als Subaru een groter blok toe. De viercilinder kent een slagvolume van 2,4 liter, 2.387 cc om precies te zijn. Het motorprincipe is onveranderd een boxermotor, waarbij de vier cilinders in setjes van twee tegenover elkaar liggen. Subaru voorziet de GR 86 net als zijn eigen BRZ van het blok. Hoeveel vermogen de viercilinder levert, meldt Toyota nog niet. Het is de vraag of de direct ingespoten krachtbron voor de Europese markt een afwijkend prestatieniveau krijgt. Voor de internationale markten noemt Toyota een vermogen van 235 pk, dat bij 7.000 tpm wordt afgegeven. Het koppel bedraagt 250 Nm bij 3750 tpm. De achterwielaandrijver is naar wens verkrijgbaar met een handgeschakelde zesbak of een automatische transmissie met zes verzetten. Hoe het aanbod er in Nederland uitziet, is nog niet bekend.

Scherper

Sowieso is Toyota niet scheutig met de informatie over de GR 86. Het merk verschuilt zich nog achter de nog uit te voeren typegoedkeuring voor de auto. De GR 86 is nog in ontwikkeling. De certificering van de sportcoupé zal later dit jaar worden afgerond. Op dat moment communiceert Toyota de prestatiecijfers. Het merk belooft dat de nieuweling beter stuurt en rijdt dan zijn voorganger. In vergelijking met die GT86 is de torsiestijfheid met 50% verhoogd.

Fractie langer, fors lichter

Echt groter is de nieuwkomer niet. Met een lengte van 4,265 meter is de sportcoupé precies 2,5 cm langer dan voorheen. De breedte ligt op hetzelfde niveau, net als de hoogte. De assen staan 2,575 meter uit elkaar, wat eveneens vergelijkbaar is met die van de GT 86. De auto an sich belooft lichter te zijn door het gebruik van aluminium carrosseriedelen. Toyota GR 86

Wereldwijd

Toyota levert de GT86 sinds 2012. Sinds de verkoopstart zijn er meer dan 200.000 stuks wereldwijd verkocht.

Versie Japanse markt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.