Autovisie
Autovisie Video 3 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

De zware bevalling van de Toyota GR Supra – Sjoerds Weetjes #176

Op het moment dat Toyota de nieuwste generatie Supra introduceerde, was het label precies veertig jaar oud. In 1979 verscheen de eerste editie. Weliswaar als overtreffende trap van de Celica, de typenaam was geboren. Maar waar het lijkt alsof Toyota de naam drie decennia lang in leven heeft gehouden, daar zit een groot gapend gat tussen 2002 en 2019. Waar dat door komt, legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes. Het was namelijk niet zo gepland.

We gaan niet terug in de tijd om de oudere Supra’s opnieuw aan je voor te stellen. Ook niet om de nieuwste editie onder je aandacht te brengen. We leggen uit wat er in de negentien jaar tussen de vierde en vijfde generatie in de kraamkamers van Toyota is gebeurd. Dat doen we wel tussen drie generatie Supra’s. De oudste is een A60, eentje uit de tijd dat de Supra nog deel uitmaakte van de Celica stamboom. Hij wordt vergezeld van de intern A80 gedoopte vierde generatie.

Opa

Het was de tweede maal dat Toyota de Supra als zelfstandig model positioneerde. Hij lijkt totaal niet op zijn opa, evenmin op de nieuwste editie. Toyota kiest voor de productlijn om het ontwerp revolutionair te veranderen in plaats van een herkenbare evolutie. Voor het ontwerp van de nieuwste generatie koos Toyota echter niet om de stamboom van de Supra te volgen. Nee, de designafdeling ging dieper de geschiedenis in, zoals je in de nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes zal zien.

GR Supra

In aflevering 176 staat de Toyota GR Supra uit 2019 centraal. In een eerdere Sjoerds Weetjes toonde Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je al hoe de designers van Toyota de aanduiding 86 terugvertaalde in het ontwerp van de sportcoupé, hij hoe je de levensduur van een carbon-keramische remschijf ziet, Sjoerd wat de auto met de langste productielijn ter wereld is. Elke vrijdagnamiddag verschijnt een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes op Autovisie.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.