Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 22 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota duwt Subaru richting vol-elektrisch gamma

Met de introductie van de e-boxer zet Subaru zijn eerste stap in de richting grootschalige elektrificatie, maar het merk verwacht over vijftien jaar alleen nog maar elektrische modellen te leveren.

Daar werkt de autobouwer nu naar toe. In een gesprek met persbureau Reuters laat de huidige Subaru-President Tomomi Nakamura weten te streven naar een wereldwijde verkoop van louter elektrische modellen in de eerste helft van de jaren dertig. Het is volgens de topman een stap in de richting van een CO2-neutrale samenleving. Tegen 2030 verwacht hij dat Subaru tenminste 40% van de jaarverkoop met hybride- en elektromodellen realiseert.

Toyota-componenten

Om de introductie van elektrotechniek bij Subaru op grote schaal toepasbaar te maken, leunt Subaru op aandeelhouder Toyota. De huidige e-boxer is volgens Subaru een eigen ontwikkeling, maar de nieuwe aandrijflijnen zullen beschikken over Toyota-componenten. In hetzelfde interview zegt Subaru’s ontwikkelingsbaas Tetsuo Onuki het volgende: “ook al gebruiken we Toyota-technologie, we willen hybridemodellen introduceren die passen bij Subaru”.

Subaru platform

Samenwerking Toyota Subaru

De Japanse autobouwer introduceerde eind vorig jaar de e-boxer op de Europese markt. De hybride-aandrijflijn, die debuteert in de XV en Forester, is een eigen ontwikkeling. Kort voor de marktintroductie kondigden de twee autobouwers aan intensiever te gaan samenwerken en dat de banden worden verstevigd. De twee gaan samen een platform voor een elektrische auto met accupakket ontwikkelen en Toyota’s hybridetechniek komt voor meerdere Subaru-modellen beschikbaar. De twee hebben al sinds 2005 een relatie en lanceren binnenkort een sportcoupé ter vervanging van de Toyota GT86 en Subaru BRZ.

toyota-prius-plug-in-hybrid-foto-4

Prius

Toyota introduceerde in 1997 zijn eerste hybride-personenauto, de Prius. Sindsdien heeft de autobouwer nagenoeg het gehele modellengamma geëlektrificeerd. Op jaarbasis verkoopt het merk meer dan een miljoen hybride-auto’s. Subaru komt net kijken als het om hybridetechniek gaat. De XV en Forester zijn de eerste modellen. Meer zullen volgen.

Video Subaru e-boxer

Autovisie reed onlangs met de e-boxer motor in de Forester. Bekijk hieronder de test.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.