Ramon Mens
Ramon Mens Video 5 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Genève 2019 – Subaru XV en Forester ook met hybridetechniek naar Europa

Subaru heeft voor Amerika een plug-in hybridemodel, waar de versie naast de hybridetypes wordt aangeboden. De Europese divisie wacht liever op de volledig elektrische auto wanneer het een model met stekker aan gaat bieden. Dat model komt in 2021. De focus ligt nu op de hybrideversie e-boxer.

De plug-in hybride maakt gebruik van Toyota-componenten. Dat geldt niet voor de hybridetechniek. Het is een eigen ontwikkeling. De fabrikant kiest voor de 2,0 liter viercilinder. Het blok is voor 80% aangepast. De direct ingespoten boxermotor heeft onder andere een hogere compressieverhouding. Hij levert iets minder koppel (-4 Nm, 194 Nm). Het systeemvermogen ligt rond de 150 pk. In de XV is de karakteristiek iets anders dan in de nieuwe Forester, wat te wijten is aan de afwijkende gewichtsverdeling. In de transmissie hebben de techneuten de elektromotor van 10 (XV) of 12,3 kW (Forester) ondergebracht. Het accupakket met een capaciteit van 0,6 kWh ligt onder de bagagevloer, waarvoor de bodemsectie in vergelijking met de Impreza en XV is aangepast. De koeling van de batterij gaat via luchtinlaten in het interieur. Aan weerszijden van de achterbank bevinden zich de geïntegreerde roosters.

Profijt

Met de e-boxer kan volledig elektrisch worden gereden, zij het een kilometer of twee. Je kunt als bestuurder niet zelf bepalen of er op puur elektrokracht wordt gereden. Het systeem kiest zelf de aandrijfvorm, puur elektrisch, puur op brandstof of een combinatie van beide. Je rijdt altijd weg op de elektromotor. Subaru claimt dat het verbruik zo’n 11% lager ligt dan dat van de benzineversie. Tenminste, in stadsgebruik. Op de snelweg heb je geen profijt van de techniek.

Gewichtstoename

Het hele systeem zorgt voor een hoger wagengewicht. Subaru geeft 110 kg verschil op, waarvan 50 kg (waaronder batterij, stop/start-systeem, CVT) op de vooras erbij komt en 60 kg (batterij, frame en invertor) op de achteras.

Prijzen e-boxer

De e-boxer modellen komen eind dit jaar op de Europese markt. Prijzen en definitieve specificaties worden later bekend gemaakt.

Video

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.