Autovisie
Autovisie Video 4 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Subaru Forester e-Boxer – VIDEO

Om aan Europa’s naderende uitstootnormeringen te voldoen, ontkomt Subaru er niet aan om te hybridiseren. Maar dat gebeurt dan naar Subaru-traditie wel op geheel eigen wijze, zo ondervonden we in de geheel nieuwe Forester e-Boxer.

Symmetrical All Wheel Drive

Waar andere merken hun vierwielaangedreven SUV’s van elektrische ondersteuning voorzien door simpelweg de achteras van een elektromotor te voorzien, of een oversized starter-generator op de motor te schroeven, vragen de behoeften van Subaru’s klanten om een andere oplossing. Daarom staan de nieuwe Forester en de XV eind dit jaar in de showroom met een gehybridiseerde versie van Subaru’s befaamde Symmetrical All Wheel Drive aandrijflijn.

Dat houdt in dat de layout en functionaliteit grotendeels hetzelfde is gebleven. Er is nu alleen een 16,7 pk elektromotor in de Lineartronic CVT-automaat geïntegreerd om brandstof te besparen. Die motor haalt zijn vermogen uit een betrekkelijk klein 0,6 kWh lithium-ion accupakket dat onder de bagageruimtevloer is gemonteerd. Het totaalresultaat is een verbruiksreductie van elf procent. Een officieel verbruik geeft Subaru nog niet op, maar wel een vanafprijs. Deze bedraagt 43.995 euro als hij in december bij de dealer verschijnt.

Subaru Forester

Trekauto

Het trekgewicht neemt slechts met 130 kilo af tot een nog altijd respectabele 1870 kilo. En de bagageruimte is ondanks de toevoeging van het accupakket nog steeds iets groter dan van het uitgaande model. Ook tijdens het rijden gaat de aanwezigheid van een elektro-component bijna geheel aan je voorbij. Tijdens stop en go verkeer is de Forester e-Boxer in staat om tot zo’n 40 km/h en over een afstand van pakweg anderhalve kilometer geheel elektrisch te rijden. En tijdens optrekken vanuit stilstand of lagere snelheid voel je de onmiddellijke trekkracht van de elektromotor die compenseert voor de elastische reactie van de CVT. Omdat de extra 116 kilo die het hybridesysteem weegt onderin de auto hangt en goed is verdeeld over voor- en achteras, voel je er wat de wegligging aangaat niets van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.