Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 jul 2019

Nieuwe BAC Mono R: een winnend recept met 345 pk op 555 kg

De gloednieuwe BAC Mono R, de opvolger van de in 2011 verschenen BAC Mono, debuteert dit weekend op Goodwood Festival of Speed. Maar kopen kun je ‘m niet meer, want alle dertig exemplaren zijn al verkocht. 

Acht jaar geleden verscheen de ‘reguliere’ Mono op het toneel. De fraaie eenzitter van Briggs Automotive Company werd met open armen ontvangen, mede door zijn lichte gewicht (580 kg) en pittige aandrijving (289 pk). Al die paarden kwamen uit een 2,3 liter vier-cilinder van Ford. In 2015 kreeg de Mono een nieuwe 2,5 liter met 309 pk. Daarmee reed je in drie seconden al 100 km/h.

Ford

Nu zijn de Britten terug met de snellere en lichtere Mono R. De nieuwe single seater heeft een 2,5 liter viercilinder waar de welbekende Ford-tuner Mountune aan meewerkte. Dat blok produceert nu 345 pk. Dat alles weegt nu nog maar 555 kg, waardoor de MONO R een gewicht/pk-ratio heeft van 620 pk per ton. Voluit haalt ‘ie 274 km/h.

Al die hekserij is het resultaat van een intensieve samenwerkingsprojecten en onderzoeksteams. Daardoor heeft de Mono R als eerste straatauto in elk paneel van de carrosserie koolstofvezel dat met grafeen is versterkt. Het chassis en de transmissie zijn gemaakt van magnesium, de vloerplaten zijn van titanium en carbon en de Trofeo R-banden zijn speciaal ontwikkeld door Pirelli. Dat klinkt als een lekker recept.

Enthousiast en geld zo’n €213.000,- over? Dan hoeft u niet meer aan te kloppen bij de fabrikant van dit racemonstertje. Alle dertig Mono R’s zijn helaas al verkocht.

Jubileum

Dit jaar produceerde BAC zijn honderdste Mono en om dat te vieren, maakte het merk van dat model een heuse jubileumeditie. Die auto had groen gekleurd naakt carbon met goudkleurige details op de koets, de lichtmetalen velgen en in het interieur. De fraaie wagen is nu te bewonderen in het Strøjer Samlingen-automuseum in Assens, Denemarken.

Debutanten

Het regent aankomend weekend debutanten op Goodwood. Zo werd eerder deze week duidelijk dat het Amerikaanse Singer met nieuw werk naar West-Sussex komt en dat er ook twee bijzondere Fords zijn te zien. Onder andere de elektrische Ford Mustang met 543 pk en de extreme trackversie van de nieuwste Ford GT zijn dan aanwezig.

BAC Mono R

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe BAC Mono R: een winnend recept met 345 pk op 555 kg
Sluiten