Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe De Tomaso P72 is goedkoper dan je denkt

De Tomaso, dat vijftig jaar geleden de Pantera bracht, lijkt op de terugweg. Nadat we een aantal jaar geleden al lekker werden gemaakt met de Ares Design Project Panther, wordt vandaag de De Tomaso P72 op Goodwood Festival of Speed onthuld. 

De Tomaso P72

Alejandro de Tomaso startte in 1959 een nieuwe autofabriek, op steenworp afstand van het Italiaanse Modena. Tien jaar later rolde daar de beroemde Pantera van de band. Van die auto hebben we al een eerbetoon gezien door Ares Design in de vorm van de Project Panther. Nu komt De Tomaso zelf met een nieuw model. De P72 is een eerbetoon aan de P70, een prototype racewagen in samenwerking met Carrol Shelby werd gemaakt in de jaren ’60. Die auto reed uiteindelijk maar één openingsronde, tijdens de grand-prix van Mugello in 1966. In 2004 viel uiteindelijk het doek voor De Tomaso. Daarna werd een paar keer tevergeefs geprobeerd om het merk nieuw leven in te blazen.

Koopje

Maar de Italiaan met de Argentijnse vlag lijkt op de terugweg, en hoe. Jowyn Wong, designer van de P72, wilde een moderne en aerodynamische koets ontwikkelen die deed denken aan de oude P70. Dat is zeker gelukt, maar vooral het interieur doet je watertanden. Het gepolijste koper, de diamantvormige patronen en prachtige elementen zoals de meetinstrumenten en versnellingspook laten je denken dat aan deze P72 een absurd prijskaartje hangt. Maar al dat moois is verkrijgbaar voor ‘maar’ €750.000,-. Koopje, toch? Als je snel bent heb je misschien geluk, want De Tomaso meldt dat nog niet alle 72 wagens verkocht zijn.

En daar krijg je ook nog eens een veilige auto voor. Onder al dat moois zit bijvoorbeeld een monocoque van carbon, gemaakt om aan de veiligheidseisen van Le Mans te voldoen. Verdere specificaties geeft De Tomaso nog niet, omdat de auto nog door het homologatieproces heen moet. Wel zegt het merk dat de uiteindelijke P72 vrijwel gelijk is aan de versie die op Goodwood is te zien.

Klapkoplampen

De Ares Panther wordt een zeldzamer product, met een oplage van 21 stuks. De door een 650 pk sterke 5,2-liter V10 aangedreven auto, die gebaseerd is op de Lamborghini Huracán, kost minimaal €615.000,-. Maar daar krijg je dan wel klapkoplampen voor!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.