Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 16 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Top 7: bizarre pick-up creaties

Het nieuws over een hele dikke Arctic Truck toonde weer aan hoe leuk een pick-up kan zijn. Ook omdat deze bakkies zich uitstekend lenen als basis voor bizarre creaties. En dat maakt zo’n pick-up in meer dan een opzicht de ideale auto voor doe-het-zelvers. Hier onze top zeven van bijzondere pick-up creaties.

7. Ford F-150 AT44

Ford F-150-AT44-ArcticDe Arctic Truck die we op Motor1 tegenkomen, blijkt het product van een specialist te zijn die ultra stoere pick-up trucks maakt. Ze maakten eerder een Toyota Hilux en Volkswagen Amarok. Deze laatste creatie is een one-off gebaseerd op de meest verkochte pick-up ter wereld; de Ford F-150. De IJslandse tuner heeft er een soort monstertruck van gemaakt met die enorme wielen met 44 inch Nokian Polar Expedition banden. Welke motor deze F-150 AT44, zoals deze pick-up waarschijnlijk gaat heten, heeft is nog niet bekend gemaakt. Waarschijnlijk gaat het om een getunede 3,5-liter twin-turbo EcoBoost V6.

6. Mercedes G63 AMG 6×6

Sjoerds Weetjes 164
Foto Noël van Bilsen

Dit kun je geen normale serie-auto noemen, in feite is dit het meest bizarre ‘bakkie’ dat een serieuze autofabrikant ooit heeft gemaakt. Deze pick-up heeft als basis de G-Klasse en heeft niet alleen diens woeste en krachtige G63 AMG-techniek. Alleen wordt de kracht van de twinturbo V8 met 544 pk en 760 Nm nu verdeeld over zes wielen. Met de aerodynamica van een bunker en het gewicht van meer dan 3500 kg waardoor je er een vrachtautorijbewijs voor nodig hebt. Hij is daarom allesbehalve sportief en wat dat betreft een anti-AMG. Het is vooral een monument van overdaad voor de superrijken want met wat opties kost hij meer dan een half miljoen.

5. Audi A8 pick-up

Audi A8 pick-upZeldzame huisvlijt van een particulier is deze bijzondere Audi A8. Extreem ook, want wie komt er nou op het idee om juist een luxe limousine als de A8 om te bouwen tot een pick-up ? Maar toch een buiging voor deze koninklijke pick-up want ook dit doe-het-zelf-project heeft toch leuke details. Zo zorgt de vormgeving van de B-stijl met de aluminium decoratiepanelen en het extra zijruitje wel voor een luxe uitstraling die bij zo’n top auto als de A8 past. Voor een hobbyproject echt goed gedaan, alleen zie je hier en daar wel aan wat details dat de afwerking nog beter kan. En eigenlijk is deze A8 natuurlijk geen echte pick-up te noemen, maar meer een Ute. Die pick-ups met een personenauto als basis die in Amerika maar vooral Australië populair waren. De Holden Ute is de meest bekende, en een van de allereerste Amerikaanse voorbeelden was natuurlijk de Chevrolet El Camino.

4. BMW X7 pick-up

BMW X7 Pick-up Rain PriskOnmiddellijk maken, riepen toen we X7 pick-up zagen omdat we die lompe X7 als SUV maar niet mooi kunnen vinden. Deze X7 pick-up daarentegen is heel origineel gelijnd en een creatie van professioneel photoshopper Rain Prisk. Die zag in een eerder gepresenteerd pick-up project van stagiairs van BMW een aanleiding om deze X7- pick-up te maken. En deze ziet er nog beter uit dan de auto’s die de BMW-studenten tekenden. Vooral de proporties van de Prisk-pick-up zijn beter, want de lange laadbak maakt er een echte pick-up truck van. Ook het spoilertje en de afwerking van de cabine staan hem goed. We dragen Prisk bij deze voor als exterior designer bij BMW.

3. Volkswagen Caddy pick-up

Uw Garage Volkswagen Caddy
Foto Arno Lingerak

Een pick-up truck is een gewone auto in de Verenigde Staten, een echte volksauto dus. Hier in Nederland is de Golf vooral de wagen voor het volk. Pak daarvan de Caddy versie en je hebt een pick-up die een heel breed publiek heeft. Zeker als je hem zo speciaal maakt als Mike Wit deed. Het is een echte showcar geworden met zijn Red Bull-livery, maar ook zeker door zijn verlaagde en veel sportiever gemaakte uiterlijk. Inmiddels meer geschikt om de show te stelen op Cars and Coffee-achtige auto evenementen dan om er nog echt lading in te vervoeren. Wil je weten wat er allemaal aan is veranderd, kijk hier dan onze video.

2. Tesla Cyber Truck

Elon Musk, je weet wel de man die geschiedenis schreef met de productie van elektrische auto’s, moet ook een doe-het-zelf  hobby hebben, want als je naar zijn Cyber Truck pick-up kijkt dan lijkt hij in niets op de overige Tesla’s. De rest van line-up kennen we inmiddels namelijk als goede, baanbrekende elektrische auto’s. De Cyber Truck lijkt juist met zijn simpele en grof getekende lijnen eerder op een uit de hand gelopen doe-het-zelf-project. Mooi noemen we hem niet, eerder buitenaards en extreem. Het is bovendien de meest spraakmakende pick-up aller tijden en alleen daarom verdient hij al een plaats in deze top 7. Nu maar hopen dat hij echt op de markt komt.

1. Volvo V70 pick-up

Volvo V70 pick-up AL
Foto Arno Lingerak

Zeg Volvo en menigeen denkt aan praktische, grote, rechtlijnige auto’s. Grote kans ook dat je dan onwillekeurig een stationcar voor ogen hebt, want met die ruime familie auto’s werd Volvo groot. Volvo stationcars konden namelijk bijna elke taak aan: van labrador tot inboedel vervoeren. En dus lag het eigenlijk wel voor de hand om een nog praktischer variant te verzinnen: deze V70 pick-up dus. Zelfgebouwd door vader en zoon Groothuis. Een topprestatie, helemaal als je weet dat de 17-jarige Joep zelf het laswerk deed. Het is een pracht werkpaard geworden in snel Polestar-blauw, met een vijfcilinder diesel die vooral sterk en praktisch presteert. Lees het hele verhaal in Autovisie 9 die volgende week in de winkel ligt of kijk de video binnenkort op deze site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.