Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 16 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Gaat Porsche met een nieuwe hypercar komen?

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Porsche zijn laatste hypercar verkocht. Dat was de 918 Spyder, waarvan de productie op 18 september 2013 startte. Het model daarvoor was de Carrera GT, die alweer uit 2006 stamt.

Daar zit dus ongeveer zeven jaar tussen, en Porsche heeft al eens laten weten het kunstje eens in de zoveel tijd weer te willen overdoen. Inmiddels zijn er interessante patentenfoto’s opgedoken die kunnen duiden op een nieuwe hypercar uit Stuttgart.

Porsche 917 Concept
De Porsche 917 Concept van 2019.

Porsche 917

Het is alweer 50 jaar geleden dat Porsche een belangrijk stuk geschiedenis wist te schrijven. De fabrikant deed voor het eerst mee aan de 24 uur van Le Mans, en kon meteen een overwinning noteren met de Porsche 917K. Vorig jaar toonde Porsche een ode aan die race met de 917 Concept. Deze conceptauto had dezelfde kleursamenstelling en hetzelfde racenummer als de winnaarsauto van een halve eeuw geleden. Toen waren er weinig details aangebracht op de carrosserie, en had de auto getinte ramen.

Porsche 718

 

Details

Op de afbeeldingen van de nieuw aangevraagde patenten is duidelijk hetzelfde concept te zien, maar met meer details. Zo zijn er op de voorbumper aerodynamische elementen toegevoegd in de luchtopening van de voorbumper en aan de zijkanten in de vorm van splitters. De auto heeft nu ook transparante koplampen, in de typische huidige ontwerpstijl van het merk, en ruiten. Door die ruiten is te zien dat de auto slechts één volwaardige stoel heeft.

Porsche 718

Wat ook direct opvalt is de grote spoiler op de achterkant, die ook meerdere openingen heeft voor aerodynamica en koeling. Ander prominent detail zijn de twee uitlaten die in midden boven de achterbumper als grof geschut op achtervolgers gericht worden. Een aanwijzing dat de auto dus in ieder geval voorzien is van een conventionele verbrandingsmotor, maar ongetwijfeld in combinatie met elektrokracht. Van bovenaf gezien lijkt de auto op de achterkant een (zwarte) vierkante unit te hebben die omhoog kan om de middenmotor van extra lucht te voorzien wanneer de motor dat nodig heeft. Kijken we hier echt van de nieuwe hybride hypercar van Porsche?

Porsche 718

 

Porsche en hypercars

Porsche heeft al een rijk verleden wat betreft hypercars. Eerder was er natuurlijk de Carrera GT met een natuurlijk ademende V10 en de plug-in hybride 918 Spyder. Ook was er de tot 77 exemplaren gelimiteerde 935 ‘Moby Dick’ als ode aan de Le Mans legende. Deze auto was een cadeautje voor het 70-jarig bestaan van Porsche. Is de ‘917’ dan de opvolger? Michael Steiner (bestuurslid R&D bij Porsche) zei vorig jaar al: “Zulke auto’s brengen wij niet continu uit. Ik hoop dat we op een gegeven moment opnieuw de kans krijgen om te laten zien wat er technisch mogelijk is. De markt voor dit soort auto’s is nooit te klein voor Porsche, dus er is potentie. Als we zo’n auto uitbrengen, dan zijn ze vaak al direct uitverkocht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.