Ramon Mens
Ramon Mens Video 28 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Exclusiever dan de Porsche 918 Spyder zelf – Sjoerds Weetjes #200

Nadat Porsche de 918 Spyder had voorgesteld, stroomden de orders binnen. Maar het duurde nog zo’n drie jaar voordat Porsche zijn eerste hybride-sportwagen ook daadwerkelijk kon leveren.

Om de wachttijd voor de gefortuneerde kopers te verzachten, bedacht Porsche iets slims. Wat dat is, legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes. 

Hybride sportwagen

Ben je trouwens benieuwd naar die waanzinnige, hybride Porsche 918 Spyder zelf? Daar komen we in de volgende aflevering van Sjoerds Weetjes op terug!

Het is overigens alweer vijf jaar geleden dat de Porsche 918 Spyder uit productie werd genomen. Exemplaar nummer 918 – een bordeauxrode met zwarte wielen – markeerde in 2015 het einde van de productie, die op 18 september 2013 werd opgestart. Porsche bouwde eenentwintig maanden lang zo’n drieënveertig 918 Spyders per maand. De assemblage van één nam ongeveer honderd uur in beslag.

Weissach-pakket

In Nederland kostte de tegenstrever van de McLaren P1 en LaFerrari €780.450 inclusief belastingen. Wie het optionele Weissach-pakket op het orderformulier aanvinkte, moest in de buidel tasten naar €853.050. Het is daarom verbazingwekkend dat er in ons land toch nog vijftien 918 Spyders op kenteken zijn gezet.

De Porsche 918 Spyder haalt 887 pk en 1085 Nm uit een 4,6 liter V8 en twee elektrische motoren. De wagen sprint ermee in 2,5 seconden van stilstand naar 100 km/h en door naar een top van 340 km/h. Ter vergelijking, zijn voorgangers – de 959 Sport (515 pk) en Carrera GT (612 pk) – schoppen het tot respectievelijk 3,7 seconden en 317 km/h en 3,8 seconden en 330 km/h.

Sjoerds Weetjes 

Elke week behandelt Sjoerd van Bilsen een specifiek model in de exclusieve Autovisie-serie Sjoerds Weetjes. Hij praat je bij over ontwikkelingen in de auto-industrie en toont aan hoe bepaalde modellen tot stand zijn gekomen. Ook verklapt hij niet eerder vertelde verhalen en brengt rare zaken in een auto aan het licht. In eerdere afleveringen legde Sjoerd je uit hoe omslachtig je bij het ruitensproeierreservoir van de Alfa 4C komt, toonde hij aan hoelang het duurt voordat je het oliepeil van de Alpine A110 hebt bereikt, onthulde hij hoe prototypes worden gemaakt, vertelde Sjoerd waarom DHL aan de Aston Martin GT12 verdient en verklaarde hij waarom de RS6 Avant niet breder kan. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.