Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 16 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota RAV4 passeert de 10 miljoen!

Vijf generaties zijn er alweer van de Toyota RAV4. In 1994 kwam de eerste generatie op de markt, die hier in Nederland ook wel bekend stond als Funcruiser. Toen nog een leuk klein wagentje, en vandaag de dag een volwaardige SUV. Inmiddels heeft het model een mooie mijlpaal bereikt.

RAV4 is bij Toyota een afkorting. Het staat voor ‘Recreational Active Vehicle with 4-wheel drive’. In 1994 was dit een nieuw soort auto, en je kon het eigenlijk zien als een mini-LandCruiser. Want hij kreeg ook die stoere looks mee, en offroaden kon ook zeker met de RAV4.

Toyota RAV4

Bestseller

Inmiddels is de RAV4 dus bij generatie vijf, maar van dat eerste autootje is nog weinig overgebleven. Door de jaren heen is hij per generatie ingrijpend veranderd. Dusdanig ingrijpend dat hij elke keer weer anders smoelde. Dat heeft er niet voor gezorgd dat de auto minder populair werd. Integendeel. In 2018 en 2019 mocht de Japanse SUV zich benoemen als bestverkochte SUV ter wereld, in 2019 was het zelfs de op drie na best verkochte auto wereldwijd. Nu is de teller van het aantal verkochte exemplaren wereldwijd (van alle generaties RAV4) voorbij de 10 miljoen!

Toyota RAV4

Record

Waar de Toyota in Noord-Amerika veruit het best verkocht (535.000 stuks in 2019) en China op plaats drie komt met 127.000 verkochte exemplaren in 2019, is er in Europa (op de tweede plek) een nieuw record gevestigd voor de SUV. In 2019 zijn er namelijk van de huidige generatie RAV4 meer dan 130.000 exemplaren verkocht, en dat is nog niet eerder voorgekomen. Nederland heeft daar met 2500 verkochte Funcruisers mee geholpen. De RAV4 staat dan momenteel op de vijfde plaats in zijn segment.

Vijfde generatie

De huidige (vijfde) generatie is sinds 2019 op de markt, en wij hebben deze natuurlijk getest (kijk de video hier). Het gros van de verkochte modellen van deze generatie bestaat uit een hybride. Alle modellen bevatten dezelfde 2,5-liter benzinemotor. De hybride is verkrijgbaar met aandrijving op twee wielen met een systeemvermogen van 218 pk, of vierwielaandrijving met een systeemvermogen van 222 pk. De RAV4 is er ook zonder elektropower, als 2,0-liter met vierwielaandrijving. Daarbij geeft Toyota de keuze tussen een CVT of handgeschakelde zesbak.

In de tweede helft van dit jaar komt daar het topmodel bij, de RAV4 Plug-in Hybrid. De PHEV heeft meer elektrische power aan boord: het vermogen bedraagt 306 pk die naar de vier wielen worden gestuurd. Prijzen van de RAV4 Plug-in Hybrid zijn nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.