Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 22 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Top 3 restomods: klassiekers met moderne techniek

Bewonder je echte klassiekers ook, maar kun je niet leven met die achterhaalde en soms niet al te betrouwbare techniek? Dan is een restomod misschien wat voor je, want dat is meestal een geperfectioneerde klassieker met moderne techniek. Hier drie toppers.

3. Ruf CTR Anniversary

Ruf CTR
We testen de Ruf CTR. Foto: Lies de Mol

Restomod is een samenvoeging van de woorden restaureren en modificeren. Maar echte klassiekersliefhebbers zien restomod als een contaminatie. Gelukkig evolueert de term restomod ook, getuige onze laatste test in Autovisie magazine met de Ruf CTR Anniversary. We reden met deze beestachtige 710 pk sterke 911-achtige, en kwamen erachter dat hij bijna niets deelt met de klassiekers van Porsche die als inspiratie dienden.

De CTR ziet er weliswaar klassiek uit maar is totaal nieuw, zo heeft hij een koolstofvezel chassis en is ook de koets compleet nieuw geboetseerd. Dat is een verschil met restomod-makers als Singer, die gebruiken een oude basis en restaureren en modificeren die. Ruf heeft de status van een fabrikant en mag zelf een chassis maken. Wat heet, ze maken een totaal nieuwe auto. Zo is zelfs de handgeschakelde zevenversnellingsbak van eigen makelij. Ook van de motor, een 3,6-liter boxermotor met turbo’s en intercoolers kun je dat zeggen. Hoewel hij in de basis wel is gebaseerd op de beroemde Mezger-boxer uit de 997 GT3. Genoeg om 360 km/h mee te halen, terwijl je verzekerd bent van moderne veiligheidstechniek als ABS en ESP. Wil je weten hoe dat voelt, lees dan de test in het Autovisie magazine dat nu in de winkel ligt.

2. Alfaholics GTA-R

Alfaholics GTA-R
Een van de Alfaholics GTA-R’s

R-types kennen we natuurlijk vooral van Honda, maar hier hebben we het over Alfa Romeo, het merk dat tegenwoordig steeds verder in de vergetelheid dreigt te raken door het gebrek aan nieuwe modellen. Daarom is het dubbel interessant om eens te kijken wat we nog met de klassiekers kunnen. Nou staat het modificeren van een echte Alfa Romeo bijna gelijk aan heiligschennis, maar de naam Alfaholics duidt ook op gezonde verslaving dus hopelijk voldoende respect voor het origineel. En als je dan ook nog leest dat ze maar liefst 3000 uur ‘liefde en handwerk’ in zo’n restomod stoppen, dan groeit de hoop op een mooie moderne klassieker. En zo zien ze er inderdaad uit.

Of je aan zo’n prachtige Zagato mag komen, daar zijn we nog niet over uit. Maar de GTA-R gebaseerd op de in grote aantallen gemaakte Bertone-coupé is lekker! De ultieme evolutie van de Alfa Romeo 105 Serie noemen ze het zelf. Elke auto is op basis van een donor-klassieker maatwerk en daardoor uniek. Je kunt ook met allerlei pakketten aan de slag gaan. Ze zijn er voor het onderstel, het interieur en voor motormodificaties.

1. Mechatronik M-Coupé of Cabriolet

Mechatronik M Cabriolet
Dit is de Mechatronik M Cabriolet op basis van de W111. Foto: Jerome Wassenaar

In Autovisie 16 die volgende week in de winkels ligt, gaan we op pad met de magnifieke Mercedes SL restomod die door het Duitse Mechatronik is gebouwd. Kijk alvast hier de video. Dan hoor je de moderne techniek en zie je een prachtige elegante vintage koets. Een Pagode met V8 sound! Bovendien maakt Mechatronik al jaren ook andere schitterende sterren.

Zoals de wereldberoemde 300 SL Flügeltür maar ook de gracieuze W111 Coupé. De langgerekte sierlijke auto is nu als Mechatronik M-Coupé of als Cabriolet verkrijgbaar, net als vroeger. Je herkent vooral in de Coupé ook de kenmerkende C-stijl die in later Mercedes-Benz CL-modellen zijn comeback maakte. Heel mooi. De techniek van deze Mechatronik M-Coupé is modern en met Duitse precisie ingebouwd. Je kunt daardoor niet alleen genieten van de nostalgische uitstraling maar ook van de probleemloze en zeer krachtige techniek. Je kunt voor deze klassiekers kiezen uit twee varianten van de moderne M113 V8 die van 1997 tot 2007 in 34 Mercedes-modellen geleverd werd. De V8 is er met 306 of 360 pk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.