Autovisie
Autovisie Occasions 22 jul 2020

Occasions: drie chique en opvallende auto’s voor € 3000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke eigenzinnige en toch chique auto voor een klein budget is een aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Je budget is bescheiden, maar je wilt wel in een onderscheidende auto rijden. Deze drie occasions zijn chique en smaakvol, zonder dat je er een krantenwijk bij hoeft te nemen.

Occasions: chique en opvallend voor maximaal € 3000

Mercedes A-Klasse (2004 – 2011)

De A-Klasse is lekker compact en eigenwijs. Deze modelgeneratie beschikt over een bagageruimte van 435 liter. De hoge zit heeft zijn uitwerking op de rijbeleving, want de Mercedes lijkt bij elke stuurbeweging over te hellen. Er is ruim voldoende aanbod, ook voor dit budget. Zoals de goudkleurige driedeurs A150 Classic (2005, 180.000 km) die voor € 2.995 te koop staat bij een autobedrijf in Heerhugowaard.

Oordeel van de wegenwacht

Bij deze generatie Mercedessen is de contactsleutel een zwak punt. De poelie van de waterpomp is eveneens een aandachtspunt. Die loopt weleens los, waardoor de motor niet wordt gekoeld. Bovendien valt de dynamo stil, wat je gelukkig op het dashboard kunt zien. Geen eenvoudige reparatie, maar de Wegenwacht kan dit probleem ter plekke verhelpen.

Mercedes A-Klasse (2004 – 2011)

Mini One (2001 – 2006)

De Mini blijft leuk. Juist het instapmodel – de ’One’ – is een aanrader. Altijd wat in de schaduw van de Cooper, maar voor hetzelfde geld koop je van zo’n ’One’ een jonger en mooier exemplaar. De eenvoudigste motor is sterk genoeg. Je rijdt zomaar 1 op 15! Van deze eerste generatie staan er volop exemplaren te koop. Zo vinden we bij een autobedrijf in Heeswijk-Dinther een gave zwarte (2005, 260.000 km) voor € 2.995.

Oordeel van de wegenwacht

Een bekend euvel bij dit type Mini is een losse verbinding tussen de versnellingspook en de versnellingsbak. Schakelen is dan onmogelijk, maar de Wegenwacht kan die verbinding herstellen. Veel problemen vallen te herleiden tot vocht in stekkerverbindingen. Droogmaken, de boel goed vastmaken en klaar is Kees! Lastiger is een brandstofpomp die niet werkt.

Mini One (2001 – 2006)

Smart Forfour (2004 – 2006)

De eerste ’grote’ Smart is bepaald geen succes geworden. Zonde, want het was een onderscheidende auto. De instapmotor is met een inhoud van 1.1-liter wat bescheiden, maar met een 1.3 kun je prima uit de voeten. Ook op de snelweg; hij rijdt gemakkelijk 1 op 15. Handig: de achterbank kun je verschuiven! Bij een autobedrijf in Amersfoort stuiten we voor € 2.950 op een mooie zwart/grijze (2004, 142.000 km).

Oordeel van de wegenwacht

Deze Smart is even betrouwbaar als de Mitsubishi waarvan hij is afgeleid. Soms wordt de sleutel niet herkend. De reservesleutel brengt uitkomst, maar een ’harde reset’ doet ook wonderen. Accuzuur kan de draadboom onder de accu aantasten. Die kun je opnieuw isoleren, maar de staat van die accu zal niet al te best meer zijn.

Smart Forfour (2004 – 2006)

Onze keuze

De ondergewaardeerde Smart verdient hier echt de voorkeur. Technisch is het een ijzersterke auto, het model is lekker onderscheidend en door zijn incourantheid biedt zo’n Forfour de meeste waar voor zijn geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Occasions: drie chique en opvallende auto’s voor € 3000 getipt
Sluiten