Spoiler alert! Porsche 911 GT3 RS Weissach rijden op Silverstone
Porsche doet niet mee aan de pk-wedloop met de 911 GT3 RS, maar verkiest actieve spoilers uit de racerij boven brute kracht. Met als resultaat de grootste achtervleugel die er ooit op de straatversie van de 911 heeft gestaan. Maar er is veel meer.
Porsche kan trouwens niet heel veel meer pk halen uit de 4,0-liter zescilinder boxermotor. Volgens de Duitsers bevindt het blok zich momenteel op zijn sweet spot. In vergelijking met de GT3 heeft de GT3 RS 15 pk meer en 5 Nm minder. Dat betekent 525 pk en 465 Nm, waarmee het karakter iets is veranderd. Onder meer door een aangepast gaskleppenhuis en scherpere nokkenassen, maar het maximum toerental is met 9000 gelijk gebleven.
Bijna 400.000 euro
De zeventraps PDK van de Porsche 911 GT3 RS heeft dezelfde bakverhoudingen als de GT3, maar een kortere eindoverbrenging om alsnog sneller naar 100 km/h te sprinten. Dat kan de GT3 RS in 3,2 seconden en dat is 0,2 tellen rapper dan de GT3.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F10%2FV2A2845-1.jpg)
De RS-versie kost 325.200 euro en dat is zo’n zeventig mille meer dan de GT3. Met een paar gewichtsbesparende opties erop kost hij zomaar 400.000 euro.
Een gigantische spoiler op de Porsche 911 GT3 RS
Door het gebruik van actief spoilerwerk in de neus en achterop genereert de Porsche 911 GT3 RS een enorme hoeveelheid neerwaartse druk. Bij een snelheid van 285 km/h wordt de auto aan de voorzijde met 260 kg op het asfalt geperst en de achteras met 600 kg. In totaal is de downforce daarmee 860 kg. Alsof er een boodschappenauto bovenop de 911 ligt om de grip te verhogen.
De grote vleugel van de Porsche 911 GT3 RS maakt hogere bochtsnelheden mogelijk, maar de grote luchtweerstand verlaagt de topsnelheid. Net als in de Formule 1 heeft de GT3 RS daarom een DRS-functie. Ofwel een Drag Reduction System. Op de rechte stukken, bij een toerental van meer dan 5500 en een (bijna) volgasstand klapt het bovenste deel van de achtervleugel open om zodoende de drag te verlagen de topsnelheid te verhogen.
Ook in de neus klappen twee flappen plat om de aerodynamische balans te bewaren. Dan genereert hij geen 860 kg aan downforce, maar rond 300 kg. Cijfers die tellen op het circuit en voor straatgebruik minder relevant zijn. Sowieso is dit hoofdzakelijk een circuitspeeltje en is hij voor de straat minder geschikt. Al was het maar doordat hij alle subtiliteit inmiddels heeft verloren.
Lees ook:
Ook interessant
-
Hoe de nieuwe Porsche Cayenne zijn overtollige kilo’s laat verdwijnen
-
Koop je dit horloge, dan krijg je er een Porsche 718 Spyder RS bij
-
De vernieuwde Porsche Cayenne krijgt méér cilinders
-
Deze Porsche 917 is de coolste racebaan
-
Max Verstappen verkoopt occasion: wil jij deze extreme Porsche?
-
Met deze super-SUV neemt Porsche het op tegen de Ferrari Purosangue
-
Vier Internationale Barbiedag met deze roze occasions
-
Deze offroad Porsche Cayenne is verrassend betaalbaar
-
Deze Volkswagen ID. Buzz is een ode aan de Porsche Renndienst-bussen
-
Nederlandse overheid verkoopt Porsche Taycan Turbo S
-
Deze bloedmooie Porsche 911 restomod staat in Nederland te koop
-
Porsche: “Synthetische brandstoffen moeten gesteund worden door de overheid”