Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla’s Supercharger-netwerk blijft groeien: 10.000 in Europa

Tesla heeft de 10.000ste Supercharger in Europa geplaatst. Dit aantal behaalde het merk in 2018 nog wereldwijd.

Inmiddels kijk je niet meer op van een Tesla – tenzij het de Cybertruck is. Het is opvallend te noemen hoe een merk in zo’n relatief korte tijd zo invloedrijk is geworden in de auto-industrie. Maar concurrentie ligt op de loer.

Concurrentie Tesla Superchargers

Tesla heeft aan twee kanten concurrenten, als we de Bot even buiten beschouwing laten. Allereerst van andere autofabrikanten. Volkswagen, BMW, Hyundai en Kia steken bijvoorbeeld veel in de ontwikkeling van hun elektrische auto’s.

Tesla Supercharger, Superchargers, Europa
(Afbeelding: Unsplash)

Maar niet alleen EV’s van andere merken zijn concurrentie voor Tesla. De Amerikanen boksen ook – in Nederland – op tegen Ionity en Fastned, aanbieders van snelladers. Van deze drie aanbieders in Nederland is Tesla niet de grootste. Hoewel ze meer stations in Nederland hebben dan Ionity (12), komt Tesla met 40 Supercharger stations niet in de buurt van Fastned. Zij hadden eind 2021 al 188 snellaadstations in Nederland.

Europees gezien is het bedrijf van Elon Musk wel de grootste. Met 10.000 laadpalen, verdeeld over 900 locaties, kan Ionity met 1884 palen en 431 stations er niet tegenop.

Nieuwe filosofie

Hoewel de concurrentie op de laadpalenmarkt dus ook groot is, heeft Tesla een enorm aandeel in de wereldwijde en Europese markt. Met een ruime 20.000 snelladers in Europa heeft het Amerikaanse bedrijf met 10.000 stuks ongeveer de helft van de markt in handen. Dat het Supercharger-netwerk zo groot kan groeien, is mede te danken aan de nieuwe filosofie.

‘Laadpaalklevers’ riskeren boete van 95 euro

Niet enkel Teslarijders kunnen sinds februari 2022 snelladen bij een Supercharger. Ook auto’s van andere fabrikanten mogen er laden. Tesla noemt het project nog een ‘pilot’, maar met 13 landen waar dit kan, is het meer dan een kleine proef. Wil je met je Volkswagen, BMW, Hyundai of Kia naar de Tesla-laadpaal, dan moet je wel de app van het merk gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.