Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

De Porsche Cayman GT4 RS (2022): nu of nooit! – Review

De Porsche Cayman GT4 RS is het antwoord op de prangende vraag wat er gebeurt wanneer je één van Porsches volbloed motorsport blokken in het middenmotor-platform dropt.

Aangezien de volgende tweezits Porsche-sportwagen een elektrische auto zal zijn, was het een kwestie van ‘now or never’. Van begin af aan is er bij de ontwikkeling van de hoogtoerige 500 pk vierliter boxermotor ook rekening gehouden met dit plan. En dan nog was het kennelijk een hele toer om alles passend te krijgen.

Opvolger Porsche 718 louter elektrisch

Alleen met PDK

Een afscheidscadeau als deze Porsche Cayman GT4 RS laten verpesten door een sub-optimale transmissie was natuurlijk geen optie. Zoals in elke recente RS is hij alleen met PDK verkrijgbaar, maar dan wel eentje met kortere versnellingen dan ooit tevoren waarmee het grootste kritiekpunt van de 718 serie aangepakt is.

De Porsche Cayman GT4 RS bereikt z’n topsnelheid van 315 km/h pas helemaal aan het eind van het zevende verzet. Omdat het elektronisch gestuurde sperdifferentieel niet paste, zien we in de GT4 RS voor de eerste keer de combinatie van de PDK-bak met het mechanische sper dat in de GT3 normaliter juist met de handbak gecombineerd wordt. Een keuze die uitstekend past bij de status van deze Cayman als leukste en niet per sé snelste auto.

Eigen smaak

Zoals elke GT-Porsche is het onderstel van de Cayman GT4 RS naar eigen smaak in te stellen, met drie ophangpunten voor de stabi’s, een schroefset en enige vrijheid in het uitlijnen. Vanwege het gebruik van McPherson veerpoten rondom wel wat minder dan bij de 911 met draagarmen en een multilink. Andere noemenswaardigheden zijn een minimum leeggewicht van slechts 1415 kilo, dat onder andere is bereikt door voorklep, (verstelbare) vleugel en spatschermen in carbon uit te voeren. Een dunnere achterruit, gesmede wielen en minder isolatie dragen ook een steentje bij.

Het is bijzonder hoezeer de beleving van de aandrijflijn verschilt met een GT3. En eerlijk gezegd: intenser dan dit wíl je niet eens. De klappen van de PDK-bak zijn (omwille van uitstootellende) net als in de 911 niet meer zo nietsontziend hard als vroeger, maar omdat de motor tegen je rug aan ligt merk je daar niets van. Het zijn vooral de kortere versnellingen die het verschil maken als de zweep erover gaat. De 4.0 jaagt als een ware raceauto door de verzetten heen, met een telepathische gasrespons en een perfect soepele vermogensopbouw tot 9.000 toeren.

Vloek

Qua rijden blijkt de positie van de GT4 RS ónder de 911 GT3 eerder een zegen dan een vloek. We hebben de GT3 namelijk al bestempeld als té goed en té gecontroleerd. In elk geval op de openbare weg. Terwijl de GT4 RS met z’n iets smallere rubber, middenmotor concept en opvallend zachte, fluïde demping veel beweeglijker aanvoelt. Tijdens een paar bloedsnelle rondes op het circuit van Estoril mochten we dat zelf uitproberen. En het resultaat was nog beter dan we durfden te dromen. Dus laat je snel nog meer over de Cayman GT4 RS vertellen in de video, en vergeet ook vooral niet om een paar rondes met ons mee over het circuit te vliegen, onder het genot misschien wel de luidste inlaatsnerp die we ooit in een straatauto hebben gehoord.

Tractor, automerken, snelweg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.