Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Soap gaat door: streep door samenwerking VDL Nedcar en Canoo

Het begint bijna een soap te worden. Canoo, het piepjonge Amerikaanse autobedrijf dat zaken wil doen met VDL Nedcar, gaat waarschijnlijk toch geen auto’s laten bouwen door de Limburgse producent.

Dat is een domper voor VDL Nedcar, die er ook wel een beetje aan zat te komen. Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Canoo zaken wilde doen met de Nederlandse autoproducent, maar niet veel later bleek het bedrijf daar toch twijfels over te hebben. Topman Tony Aquila zei toen dat hij zijn zinnen had gezet op de bouw van een eigen productiefaciliteit. Daarmee veegde hij de deal met VDL Nedcar nog niet van tafel, want het zou nog met de partij om tafel gaan om tot een akkoord te komen.

Volgende dreun voor VDL Nedcar: Amerikaanse start-up wijzigt plannen

Hackaanval

Maar er waren meer twijfels bij Canoo. De reden was de hackaanval waar VDL recent slachtoffer van werd. Aquila liet dat destijds doorschemeren in een van zijn toespraken en volgens verschillende media was dat een van de redenen waarom het bedrijf sowieso twijfelde aan de samenwerking met het Nederlandse bedrijf.

Inmiddels zegt Canoo niet meer te denken dat de voorlopige overeenkomst met VDL Nedcar wordt omgezet in een definitieve. Dat schrijft ANP, dat die informatie op zijn beurt weer heeft gekregen van een bij de Amerikaanse beurswaakhond ingediend document door de Canoo zelf. De beslissing is genomen wegens ‘ontwikkelingen bij VDL Nedcar’.

Reactie VDL

Maar daarmee is de kous nog niet helemaal af. Een woordvoerder van VDL heeft immers laten weten dat het bedrijf “in gesprek is met Canoo om de samenwerking vorm te geven.” Daar neemt het bedrijf alle tijd voor, zo stelt de geciteerde persoon. Canoo zelf heeft nog niet op deze laatste informatie gereageerd.

Weer hoop voor VDL Nedcar: Rivian heeft Nederlandse plannen

Rivian R1T

VDL is in ieder geval dringend op zoek naar nieuwe partners. BMW, waarmee het al lang zaken doet, stopt immers de productie van diens modellen vanaf 2023 in het Limburgse Born. Er is dus een nieuwe partij nodig om de toekomst van VDL Nedcar veilig te stellen. Mogelijk wordt dat Rivian, want De Limburger meldde eerder deze week dat die partij serieuze gesprekken voert met de Nederlandse producent. Het zou er zelfs over nadenken om VDL Nedcar volledig over te nemen. Rivian is immers op zoek naar een productiefaciliteit in Europa, om ook op ons continent voet aan wal te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.