Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Drama bij VDL NedCar na cyberaanval duurt voort

VDL ondervindt nog steeds problemen van de cyberaanval die de automaker vorige week trof. Steeds meer onderdelen kunnen de productie weer uitbreiden, maar het bedrijf opereert volgens een woordvoerder nog altijd niet op volle capaciteit.

Wegens de cyberaanval bij VDL werden alle online-systemen uitgeschakeld, waardoor bijvoorbeeld autofabriek VDL NedCar een tijdlang geen auto’s in elkaar kon zetten.

Auto’s rollen maar langzaam van de band

Veel productieprocessen zijn in hoge mate gedigitaliseerd. Afgelopen woensdag begon de productie bij die auto-assemblagelijn in het Limburgse Born weer langzaam. Ondanks kwam in het nieuws dat de Nederlandse autobouwer aan de slag gaat voor een veelbelovende start-up.

Ook andere werkmaatschappijen kunnen weer een beetje meer doen nadat ze een “digitaal veilige omgeving” hebben opgezet. Hoe lang het duurt voordat het bedrijf weer op volle kracht draait, is volgens het bedrijf moeilijk te voorspellen.

Nieuwe toekomst VDL Nedcar: auto’s bouwen voor veelbelovende start-up

VDL Nedcar en 105 werkmaatschappijen

Over de aard van de cyberaanval doet het Eindhovense bedrijf nog geen mededelingen, dus ook niet of het gaat om gijzelsoftware. Experts noemen dat wel waarschijnlijk. Cybercriminelen gebruiken daarbij een zwakke plek in de beveiliging om in de computersystemen van bedrijven te komen, waarna ze onderdelen versleutelen en die pas willen vrijgeven na betaling van losgeld.

VDL bestaat uit 105 werkmaatschappijen, die bijvoorbeeld stadsbussen of geautomatiseerde systemen voor veehouders maken. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 4,7 miljard euro. Of de cybercriminelen betaald zijn, is niet bekend. Experts raden doorgaans af om te betalen na een cyberaanval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.