Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Weer hoop voor VDL Nedcar: Rivian heeft Nederlandse plannen

VDL Nedcar lijkt weer dichtbij een samenwerking met een autofabrikant. Rivian, kersverse bouwer van indrukwekkende elektro-trucks, lijkt voornemens om met de partij in zee te gaan.

Dat meldt De Limburger op basis van meerdere interne bronnen. Volgens hen is de Rivian-top in Nederland om te spreken over een samenwerking met VDL Nedcar. De Amerikaanse EV-bouwer wil namelijk een Europese productielocatie hebben en ziet de faciliteiten van VDL als een concrete optie.

Volledige overname van VDL

Maar het bedrijf zou VDL Nedcar niet alleen willen gebruiken als productiepartner. Topman Robert Scaringe is misschien zelfs geïnteresseerd om de complete autofabriek van VDL over te nemen. Een woordvoerder van de fabrikant wilde daar nog niet op reageren. Wel zei hij tegen De Limburger dat “als het om de toekomst van VDL Nedcar en het behoud van werkgelegenheid gaat, dan sluiten wij geen enkel scenario uit.”

nieuwe auto, vdl nedcar, bmw, mini
(Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout)

Zeker is in ieder geval dat VDL concrete gesprekken voert met twee partijen. Een van die partijen is nog altijd het eveneens Amerikaanse Canoo. Dat bedrijf gaf in juni van dit jaar aan VDL als productiepartner te gaan gebruiken, maar kwam daar kort geleden tóch op terug. Die samenwerking is nog niet van de baan, maar ook niet in kannen en kruiken. Rivian zou dus de tweede partij zijn waarmee VDL in een ver gevorderd stadium zit.

Amazon en Ford

Mocht Rivian in zee gaan met VDL Nedcar, dan is dat een enorme opsteker voor de autofabrikant én Nederland. De Amerikanen hebben dan pas net de eerste auto’s uitgeleverd nadat de introductie van de R1T meerdere keren is uitgesteld, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. De eerste exemplaren van die elektro-pick-up worden namelijk zeer goed ontvangen. Tegelijkertijd is de orderportefeuille van Rivian al flink gevuld. Amazon heeft bijvoorbeeld al 100.000 elektrische busjes bij het bedrijf besteld en ook Ford is grootaandeelhouder. Rivian heeft een beurswaarde van 95 miljard dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.