Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 2 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Ambitieuze EV-bouwer wil mogelijk fabriek in Nederland openen’

Het Amerikaanse Rivian wil een productiefaciliteit in Europa bouwen, waarbij Nederland hoog op de lijst staat. Dat meldt Sky News vandaag.

De start-up is echter momenteel in gesprek met de Britse overheid om de bouw van een productiefaciliteit te bespreken. Volgens de nieuwszender is de fabrikant voornemens om die in de buurt van Bristol te plaatsen. Er zou een flink bedrag mee zijn gemoeid: Sky spreekt over ‘meer dan een miljard pond’, oftewel ruim 1,2 miljard euro.

Gigafactory

Het zou daarbij vooral gaan over een faciliteit waar Rivian zijn auto’s zal gaan bouwen, niet zozeer om een fabriek waar accu’s worden geproduceerd. Verschillende bronnen zeggen echter dat de gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden, waardoor ook de bouw van een gigafactory (dus een faciliteit waar alle onderdelen van de auto geproduceerd worden) niet uitgesloten is.

Rivian R1T
De Rivian R1T.

Het Verenigd Koninkrijk kan echter wat concurrentie verwachten. Volgens hetzelfde Sky News zijn er namelijk ook al voorstellen ingediend vanuit Duitsland en ons eigen Nederland.

Amazon en Rivian

Rivian is een start-up met ontzettend veel ambitie én steun. De partij heeft namelijk overeenkomsten gesloten met grote partijen als Ford en Amazon. Laatstgenoemde plaatste onlangs nog een enorme bestelling bij de autobouwer: het vroeg Rivian om 100.000 elektrische bestelbussen te bouwen. De productie van die voertuigen moet dit jaar van start gaan.

Rivian stelt levering R1T en R1S opnieuw uit, oorzaak laat zich raden

Rivian R1S
De Rivian R1S.

Ook is Rivian van plan om dit jaar eindelijk de eerste exemplaren van de R1T bij klanten af te leveren. Die auto had vorig jaar al op de markt moeten verschijnen, maar dat is onder andere door de coronapandemie telkens uitgesteld. Of de elektrische pick-ups volgende maand écht worden uitgeleverd, is ook nog maar de vraag. Onlangs liet de partij weten wéér vertraging op te lopen. Tegelijkertijd heeft het al aangekondigd in 2022 de Europese markt te willen bestormen met de R1S, een elektrische SUV.

Brexit

Terug naar het Verenigd Koninkrijk, want daar zou de deal met Rivian een nieuwe opsteker zijn voor de auto-industrie. Door Brexit leek het er even op dat grote autobedrijven zouden vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk, maar onlangs kondigden zowel Nissan als Stellantis nieuwe EV-activiteiten in Sunderland en Ellesmere Port aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.