Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

BMW stopt productie in Nederland bij VDL Nedcar vanaf 2023

Een enorme klap voor het Nederlands VDL Nedcar uit Born. BMW heeft vandaag namelijk besloten dat het daar vanaf 2023 geen auto’s meer laat bouwen.

Sinds 2014 worden er in opdracht van de BMW Groep BMW’s en Mini’s gemaakt door VDL Nedcar in Born. Vorig jaar lieten beide partijen nog weten dat er ook ná 2022 auto’s van de Beierse fabrikant in ons land het levenslicht zouden zien.

Speculaties over VDL Nedcar

Dat kwam naar buiten na maanden van speculaties over de toekomst van de fabriek. BMW meldde destijds dat het ten minste tot 2030 X1’s in Born liet vervaardigen. De coronacrisis en alle gevolgen van dien gooiden roet in het eten, waardoor BMW besloot dat contract te laten ontbinden. Vandaag komt er nog slecht nieuws naar buiten. BMW besluit de productie in Born namelijk te stoppen. In 2023 rollen er de laatste auto’s van de band. De fabrikant laat wel weten dat het besluit niets heeft te maken met de kwaliteit die het bedrijf al jarenlang levert.

BMW X1, koopwijzer, occasion, prijzen, problemen, uitvoeringen
(Afbeelding: BMW)

Een enorme dreun, zo laat Paul van Vuuren, directeur van Nedcar, weten aan 1Limburg. “Dit is heftig en heel zorgelijk. Maar we hebben ook nog volle steun van VDL (het moederbedrijf, red.) dat we in Born ook na 2023 auto’s kunnen blijven bouwen.”

Aziatische startups

Nedcar gaat namelijk niet bij de pakken neer zitten, maar wil op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. De directeur laat weten dat het mensen heeft die bezig zijn om nieuwe opdrachtgevers te vinden. Het zou daarbij vooral gaan over Aziatische startups die elektrische auto’s willen laten bouwen. “Dat is voor ons een grote kans. Ik heb ook geen glazen bol, maar ik heb er groot vertrouwen in dat wij straks weer andere auto’s bouwen”, zo laat Van Vuuren weten.

Ook de politiek en de FNV reageren geschokt op het nieuws rondom VDL Nedcar. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, spreekt van ‘een harde klap’ voor de circa vijfduizend medewerkers. “Ook is dit een tegenslag voor de regionale economie van Limburg”, zegt hij tegenover Nu.nl. De minister laat weten dat het kabinet ‘haar volle medewerking’ zal geven in de zoektocht naar nieuwe opdrachtgevers.

Werknemers

Bij VDL Nedcar werken op dit moment 4500 mensen, die nu nog niet direct hoeven te vrezen voor hun baan. Het bedrijf geeft aan dat het de komende jaren door blijft werken aan de auto’s van BMW, en dat het dus vanaf 2023 een aantrekkelijke partij kan zijn voor andere fabrikanten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.