Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 nov 2019

VDL Nedcar blijft BMW’s bouwen in Born

Er was lange tijd onduidelijkheid over de toekomst van VDL Nedcar. Nu is duidelijk dat het bedrijf ook na 2022 auto’s zal bouwen in ons eigen Born. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie inmiddels bevestigd. 

Sinds 2014 worden er in opdracht van de BMW Groep BMW’s en Mini’s gemaakt door VDL Nedcar in Born. De enige autoproducent van seriemodellen in Nederland begon ruim twee jaar geleden in die fabriek ook met de assemblage van de BMW X1. Lang was er onzekerheid over de toekomst van de faciliteiten, maar nu meldt het bedrijf dat het ook na 2022 en minstens tot 2030 auto’s blijft bouwen voor de Beierse autofabrikant.

Mini

Voor nu is er enkel een deal gesloten met BMW, niet met dochterbedrijf Mini. Die onderhandelingen zijn op dit moment wel gaande. Welk model VDL precies gaat bouwen wil het nu nog niet zeggen, al laat een woordvoerder weten dat het gaat om ‘een opvolger van een van de huidige modellen gaat’. Het lijkt hier dus om een X1 te gaan. Hoeveel modellen er in de toekomst van de band gaan rollen, blijft ook nog onduidelijk. De kans is groot dat er naast de X1 nog meer modellen geproduceerd worden, wellicht zelfs van andere merken.

Het voortbestaan van de fabriek is zeer positief voor de werkgelegenheid in het Limburgse gebied. Ondanks het feit dat recent 700 flexmedewerkers hun baan bij VDL verloren, benadrukt het bedrijf aan 1Limburg dat de nieuwe overeenkomst ‘cruciaal is voor de lange termijn’. Dat betekent dat zo’n vijfduizend werknemers hun banen behouden. Of er door deze nieuwe deal in de toekomst meer werkplekken vrij komen, kan het bedrijf eveneens nog niet zeggen.

Vorig jaar schrapte VDL Nedcar overigens duizend banen, als gevolg van minder bestellingen door BMW. Nu zegt VDL dat elke auto die de komende jaren wordt gebouwd, ook al is verkocht. Daarmee bedoelt het bedrijf dat ze alleen door klanten van BMW bestelde auto’s bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VDL Nedcar blijft BMW’s bouwen in Born
Sluiten