Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Seat komt met elektrische stadsauto van 20.000 euro

Dat er binnen afzienbare tijd ook een elektrische stadsauto van de Volkswagen Groep verschijnt, is geen verrassing. Vandaag laat Seat weten het initiatief te willen nemen om een degelijk model voor het concern te ontwikkelen.

Volkswagen houdt zich momenteel bezig met de ontwikkeling van grotere elektro-auto’s als de ID.4 GTX, ID.5 en ID.6. Maar dat er op termijn ook een model onder de ID.3 verschijnt, is duidelijk. De fabrikant heeft al meerdere malen aangegeven bezig te zijn met een ID.1, terwijl we onlangs nog de ID.2X per ongeluk op ons scherm zagen. Toch zal Volkswagen niet het merk zijn dat het initiatief neemt voor de elektrische stadsauto. Die taak neemt Seat op zich.

Fout of verstopte teaser? Dit is de aankomende Volkswagen ID.2 X

Barcelona

Althans, dat is het doel. Het merk bevestigt vandaag namelijk in 2025 een elektrische stadsauto te introduceren, die dan tussen de 20.000 en 25.000 euro kost. Het nieuwe model, waarvan het nu een eerste schets de wereld in stuurt, moet in Barcelona van de band rollen en de Spaanse auto-industrie elektrificeren, aldus Seat. Dat alles gaat onder de noemer ‘Future Fast Forward’ gebeuren.

Definitief: Dacia Spring is met afstand de goedkoopste elektrische auto

Seat spreekt echter geen ambities uit voor enkel het eigen merk, maar voor het hele concern. Het zegt namelijk verantwoordelijk te willen zijn voor het gehele project voor de Volkswagen Groep. Dat betekent dat Seat een elektrische stadsauto op de MEB-basis gaat ontwikkelen, waarna ook Volkswagen en Skoda met een vergelijkbaar model komen. De kans is aanwezig dat ook Audi tegen die tijd aanhaakt met bijvoorbeeld een elektrische A1, al liet het onlangs nog weten geen concrete plannen voor een dergelijk model te hebben. De Spaanse autobouwer zegt als doel te hebben tegen die tijd ‘meer dan 500.000’ elektrische stadauto’s per jaar te bouwen in Barcelona, voor de complete Volkswagen Groep.

Seat

Verantwoordelijkheid voor Seat

“Ons plan is om ons Technical Centre – het enige in zijn soort in Zuid-Europa en een essentieel R&D-element voor de regio – te transformeren”, zo sprak Wayne Griffiths, ceo van Seat, vanochtend. “Wij vinden dat het mede onze verantwoordelijkheid is om Spanje te elektrificeren. 70 jaar geleden hebben we dit land op wielen gezet. Nu willen we Spanje elektromobiliseren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.