Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Groen licht kleurt oranje voor Cupra Tavascan

Het licht heeft nooit op rood gestaan voor de Cupra Tavascan, want iedereen binnen het Spaanse merk wilde de concept car in productie nemen. En nu, anderhalf jaar nadat Cupra de Tavascan aan de buitenwereld toonde, staat het licht op oranje. De fabrikant bevestigt weliswaar zijn komst, maar het duurt nog enkele jaren voordat de eerste auto van de band rolt.

Groen licht voor productie, maar de ontwikkeling van het elektrisch aangedreven model duurt nog eens drie jaar. Cupra plant de lancering voor het jaar 2024. Volgens topman Wayne Griffiths van Cupra komt een droom uit. Met de auto in het programma krijgt een specifiek modellengamma voor Cupra meer vorm. De Formentor is reeds een auto waarvan geen Seat-model bestaat. Een tweede zit ook in de pijplijn, want de Spaanse Volkswagen-dochter introduceert later dit jaar de Born. Dat model mag dan geen Seat met een andere badge zijn, het is wel een Volkswagen ID.3 met een lichte facelift.

Cupra-topman wil Tavascan graag bouwen

CUPRA Tavascan Electric Concept

De Tavascan krijgt net als die Born een volledig elektrische aandrijflijn. Het is dan ook een model dat op dezelfde basis wordt ontwikkeld, te weten het bekende MEB-platform van de Volkswagen Groep, met de elektromotor op de voor- en achteras met centraal tussen de wielen het accupakket. In lijn met de merkwaarden van het nog verse merk zal Cupra kiezen voor vierwielaandrijving, een grote batterij en de krachtigere elektromotoren.

Cupra Formentor, de eerste échte Cupra

Buiten Europa

De Cupra Tavascan zal in 2024 in Europa op de markt komen, kort daarna in overzeese markten. De fabrikant is momenteel bezig om zijn afzetgebied te vergroten. In 2022 moet onder andere Australië als verkoopgebied erbij komen. Andere markten in de Azië-Pacific regio volgen daarna.

Cupra Tavascan

Conceptversie Tavascan

In hoeverre de productieversie op het studiemodel lijkt, is niet bekend. De conceptversie van de Tavascan is een SUV-Coupé. Hij biedt plaats aan vijf personen. Voor de aandrijving van het studiemodel zorgen twee elektromotoren, die tot een gezamenlijk vermogen van meer dan 300 pk komen. De elektromotoren krijgen energie uit een accupakket met een capaciteit van 77 kWh. Cupra presenteerde de Tavascan in september 2019 op de IAA-autoshow in Frankfurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.