Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Rolls-Royce kondigt radicale koerswijziging aan

Dat bijna alle fabrikanten inzetten op elektrische auto’s, is geen nieuws meer. Ook Rolls-Royce kondigt nu de radicale koerswijziging aan. “Tegen het einde van 2030 zal er geen V12 meer zijn”, zegt CEO Torsten Müller-Ötvos tegen Autocar.

Hoewel een elektrische aandrijflijn bij sommige autoliefhebbers pijn doet in het hart, passen elektromotoren eigenlijk goed bij het Britse luxemerk. Met V12’s probeerde Rolls-Royce immers een zo stil en soepel mogelijke rijbeleving te verzorgen. Echter, elektromotoren kunnen dit nog beter.

Van V12 naar EV

Hoewel Rolls-Royce dus afstapt van de V12 en zich gaat focussen op elektrische auto’s, kan je als liefhebber van het merk – met een flinke portemonnee – nog wel een auto met V12 bestellen.

(Afbeelding: Rolls-Royce)

De huidige modellen van Rolls-Royce: de Dawn, Wraith, Cullinan, Phantom en Ghost blijven te bestellen met brandstofmotor. Hoewel deze auto’s nog wel geüpdatet kunnen worden, voorziet de CEO geen opvolger met brandstofmotor voor de modellen.

Geen hybride Rolls-Royce

Müller-Ötvos bevestigt dat Rolls-Royce een harde koerswijziging doorvoert en geen tussenstap zal maken met een hybride aandrijflijn. Direct van V12 naar EV dus!

Eerste elektrische auto van Rolls-Royce

Rolls-Royce liet eerder al het eerste elektrische model van het merk zien: de Spectre EV. De auto lijkt op de Wraith maar is wat ronder. Met de elektrische auto kan je zo’n 520 kilometer volgens WLTP rijden. Hoe groot de batterij is, hebben de Britten nog niet laten weten. Naar schatting is het zo’n 112 kWh.

Rolls-Royce Spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Vanuit stilstand sprint het net geen 3.000 kilogram wegende kolos naar 100 kilometer per uur in 4,5 seconden. Dit is te danken aan een aandrijflijn die goed is voor 585 pk en 900 Nm.

Groene zaterdag: Elektrische auto’s richting wintersport in rij voor laadpaal

Het prijskaartje van de eerste elektrische auto van Rolls-Royce is zo’n half miljoen euro. De eerste exemplaren van de Spectre worden volgens de planning in het vierde kwartaal van 2023 aan klanten geleverd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.