Remco Slump
Remco Slump Nieuws 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedere Rolls-Royce is stil, maar de elektrische Spectre hoor je echt niet

Een hybride, daar wil Rolls-Royce niet aan. Een compromis, noemt de Britse luxefabrikant het. Meteen aan de elektrische aandrijving was ook niet de bedoeling, want de technologie moest wel goed genoeg zijn voor de extreem veeleisende Rolls-Royce-klanten. En dat is-ie nu kennelijk, want hier is de Rolls-Royce Spectre EV.

Afgaand op de foto’s heeft Rolls-Royce de Wraith als basis genomen voor zijn eerste elektrische auto. De Rolls-Royce Spectre lijkt als twee druppels champagne op de tweedeurs coupé, maar is ‘ronder’ gemaakt in de zoektocht naar een zo laag mogelijke luchtweerstand. Ter vergelijking: de Spectre heeft een Cw-waarde van 0,25. Daarmee is de 5,5 meter lange Rolls even glad als een derde generatie Toyota Prius (2009 – 2015).

Rolls-Royce Spectre weegt bijna 3000 kilo

Want uiteraard is de Spectre een flinke jongen. Hij heeft een wielbasis van 3,2 meter, is meer dan 2 meter breed en weegt net geen 3000 kilo. Nou is een Rolls-Royce altijd al zwaar, maar de Spectre zal nog corpulenter zijn geworden van zijn enorme batterij.

Rolls-Royce Spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Rolls-Royce geeft niet op hoeveel kWh er beschikbaar is, maar als we naar het hoge WLTP-verbruik van 21,5 kWh/100 km kijken én de actieradius van 520 kilometer is één en éen twee.

In 4,5 seconden van stilstand naar 100 km/h

Vroeger gaf Rolls-Royce nooit een vermogen op. Over zoiets ordinairs praat je niet, meenden ze in Goodwood. Journalisten die toch naar pk’s vroegen, kregen als antwoord dat het vermogen ‘genoeg’ was. Die tijden zijn echter voorbij, want van de Spectre weten we de cijfers wel.

Rolls-Royce Spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Hij is goed voor 585 pk en 900 Nm. Als je je even laat gaan – wat een gentleman bijna nooit doet, natuurlijk – dan zit je in 4,5 seconden op 100 km/h.

Met een vanafprijs van rond de 500.000 euro

De Rolls-Royce Spectre biedt plaats aan vier personen. Hij is per direct te bestellen (belangrijk consumentenadvies) voor een nog onbekende prijs. Het enige wat Rolls-Royce erover zegt is dat de Spectre tussen de Cullinan en Phantom in zal vallen.

Rolls-Royce Spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Dat betekent dat hij rond de 500.000 euro zal kosten. De eerste exemplaren worden in het vierde kwartaal van 2023 aan klanten geleverd.

Rolls-Royce Spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)
Rolls-Royce Spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.