Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Groene zaterdag: Elektrische auto’s richting wintersport in rij voor laadpaal

Het fenomeen “Zwarte zaterdag” ken je waarschijnlijk wel. Het is een term om extreme drukte in het Europese verkeer aan te duiden. Nieuw is de ‘Groene zaterdag’. Op deze dagen staan elektrische auto’s vast. Niet in het verkeer, maar voor de laadpaal. Bijvoorbeeld richting wintersport.

De term ‘Groene zaterdag’ hebben we niet uit de dikke van Dale geplukt, maar zelf verzonnen. De naam beschrijft het probleem dat steeds groter wordt.

Groene zaterdag 25 februari

Aankomende ‘Groene zaterdag’ is op 25 februari. Internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG waarschuwt voor drukte bij de laadpaal. Met name in de buurt van Frankfurt komen naar verwachting lange files voor de oplaadpunten van elektrische auto’s te staan.

Elektrische auto’s, wintersport, laadpaal, groene zaterdag
Ook vorig jaar was het al druk bij de laadpalen. Hoe zal het dit jaar zijn? (Afbeelding: Unsplash)

“In 2020, net voor de uitbraak van covid-19, zagen we wachttijden van soms 75 minuten per laadstation. De rijen zullen naar verwachting korter zijn, maximaal 60 minuten, maar wees voorbereid”, zegt Stijn de Groen van KPMG. “Het snellaadnetwerk in Duitsland is dan wel uitgebreid, maar het aantal Nederlanders met een elektrische auto is veel sterker gegroeid.”

Volgens KPMG rijden er komende vakantieperiode tussen de 8000 en 10.000 elektrische auto’s van Nederland naar Oostenrijk. ‘Groene Zaterdag’ valt op de dag dat zowel Midden- als Noord-Nederland vakantie hebben en Zuid-Nederland weer terug naar huis gaat.

Op Groene zaterdag in de rij bij de laadpaal in Frankfurt

Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de reizigers wil vertrekken tussen 05.00 en 08.00 uur ’s ochtends. Dat betekent dat beide verkeersstromen elkaar rond Frankfurt tegenkomen.

Tips om met je elektrische auto op wintersport te gaan

Ga je op wintersport met je elektrische auto? Zorg er dan voor dat je op Groene zaterdag voor Keulen de accu hebt opgeladen, tipt KPMG. Meer tips voor als je op wintersport gaat met je elektrische auto, lees je hier.

Deze elektrische auto heeft de beste actieradius in de winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.