Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze Rolls-Royce Phantom is gebaseerd op een houten schommelstoel

Alles kan bij Rolls-Royce. En dus kan een ‘simpele’ houten stoel ook de inspiratiebron zijn voor de aankleding van een gloednieuwe Phantom.

Er is een aantal merken waarbij je als klant oneindig veel personalisatiemogelijkheden hebt. Bugatti is daar een goed voorbeeld van, maar zustermerk Bentley gaat zelfs een stapje verder. Net als zijn landgenoot is Rolls-Royce ook een merk waarbij je je auto volledig kunt personaliseren. In de Phantom, het vlaggenschip van het merk, is het zelfs mogelijk om je favoriete kunstwerk in het dashboard te laten verwerken. Of een meteoriet, zoals je in deze video ziet. Maar dat het allemaal niet zo extreem hoeft, laat Rolls-Royce met deze verlengde Phantom zien. De persoonlijke touch in dit exemplaar is namelijk gebaseerd op een houten stoel.

Roze Bugatti Chiron Sport is een peperduur valentijnscadeau

Unieke collectie

De Phantom die je hier ziet is gemaakt in opdracht voor Jack Boyd Smith junior. Hij heeft een indrukwekkende autocollectie én z’n eigen museum: het JBS Collection Museum. Via deze pagina kun je een kijkje nemen in z’n collectie, die vooral bestaat uit vooroorlogse machines. Maar hij heeft ook een Ferrari 250 GTE, een Lamborghini Diablo VT Roadster en een Ferrari F12. Indrukwekkend, dus. De meest recente toevoeging is dus deze bijzondere Koa Phantom, zoals-ie nu heet. Wat is er zo speciaal?

Deze Rolls-Royce is het eerste exemplaar dat Koa hout bevat, een zeldzame boomsoort die alleen op Hawaii groeit. Jack Boyd Smith Junior en zijn vrouw Laura zijn vaak te vinden in het Hawaiiaanse Maui en zijn daar erg gecharmeerd geraakt van het Koa hout. Het hout is bovendien diep geworteld in de familie van Smith, want blijkbaar is een specifieke schommelstoel van Koa hout al jaren het middelpunt van hun huis.

De Koa-stoel van de familie Smith.

Beschermd door de Hawaiiaanse staat

Goed, je hebt dus een voorkeur voor een bepaald type hout en bestelt een auto bij Rolls-Royce. Zo geregeld, zul je denken. Maar niets is minder waar. Het Koa hout wordt namelijk beschermd door de Hawaiiaanse staat en diens nationale parken en kan enkel worden geoogst op particuliere landbouwgronden. En dan is het voor Rolls-Royce ook nog zaak om het hout van de allerbeste kwaliteit te vinden. Een van de houtspecialisten die op zoek ging naar het exclusieve hout, omschreef de vondst van het hout als een ‘kans van één op een miljoen’. De zoektocht duurde dan ook meer dan drie jaar. Uiteindelijk vonden ze een stuk hout met ‘een unieke karakterdiepte die zelden wordt gezien’.

Uiteraard kent deze specifieke Phantom nog meer unieke details. Zo is de blauwe kleur, Packard Blue genaamd, identiek aan de blauwe kleur op de Packard Twelve Coupé uit 1934, die Smith in z’n collectie heeft. Er waren meer dan 40 testkleuren nodig om tot de perfecte tint te komen.

Sterrenhemel

Als meneer of mevrouw Smith de deur van de Phantom opent, wordt hij of zij verwelkomd door de prachtige plaquette van Goodwood (de plek waar de Phantom is vervaardigd) dat tevens is voorzien van de namen van Laura en Jack. Op de plek in het dashboard waar ‘normaliter’ een kunstwerk of ander bijzonder object plaatsneemt, is nu dus het Koa hout uitgestald. Ook het leer is uitgevoerd in dezelfde tint als in de Packard, Dove Grey welteverstaan. Uiteraard heeft de familie Smith ook de prachtige sterrenhemel aangevinkt op het optieformulier van de Phantom, waardoor er 1420 kleine led-lampjes in het dak zijn verwerkt.

De koek is nog steeds niet op. Want wie onze video’s over de prachtige Rolls-Royces heeft gevolgd, weet dat je ook een bijzondere ‘picnic hamper’ bij een Phantom kunt bestellen. Die peperdure (met een prijskaartje van zo’n 35 mille) en prachtige picknickmand bevat onder andere handgemaakte wijnglazen uit Hongarije en roestvrijstaal bestek uit Engeland. De hamper kost alleen al 500 manuren om te bouwen. Ook op de picnic hamper komt het Koa hout terug, evenals het leer van het interieur dat in de tint Dove Grey is geverfd. Graag digitaal genieten van al die pracht uit Goodwood? Kijk dan de onderstaande video van Sjoerds Weetjes, waarin we op bezoek gaan bij een Nederlandse (!) Rolls-Royce Phantom Coupé Zenith mét picknickmand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.