Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wereld van elektrische pick-ups heeft na lange tijd eindelijk een winnaar

Eindelijk: een fabrikant is erin geslaagd te starten met de productie van een elektrische pick-up. Het getergde Rivian heeft écht z’n eerste productieauto’s van de band laten rollen.

Dat is nogal wat, omdat verschillende fabrikanten van dit soort elektrische pick-ups al geruime tijd schermen met krankzinnige modellen. Tesla, maar ook andere grote spelers als Ford en Hummer hebben aangekondigd met een beresterke en volledig elektrische pick-up te komen. De twee laatstgenoemde hebben al een productieklaar model laten zien, maar het duurt nog even voor ze ook echt in productievorm van de band rollen.

Telkens uitgesteld

Ook Rivian, een relatief nieuwe speler in de auto-industrie, beloofde een tijd geleden al met een productieversie van de R1T te komen. Het model zou in 2020 op de markt verschijnen, maar dat werd telkens uitgesteld. Ook dit jaar stelde de fabrikant de marktintroductie van de indrukwekkende pick-up telkens uit, tot nu.

Rivian stelt levering R1T en R1S opnieuw uit, oorzaak laat zich raden

Op Twitter laat ceo RJ Scaringe namelijk weten ‘dat de eerste klantenauto van de productielijn’ is gerold in de faciliteit in Normal, Illinois. “De gezamenlijke inspanningen van ons team hebben dit mogelijk gemaakt. Ik kan niet wachten om deze auto’s uit te leveren aan klanten!”, zo schrijft hij.

Cybertruck

En dus mag Rivian zich winnaar noemen in een megalomane strijd tussen Amerikaanse EV-bouwers, die elkaar de afgelopen jaren gek maakten met de meest krankzinnige modellen. Nadat Tesla met de ruim 1000 pk sterke Cybertruck kwam, die binnen 2,9 seconden naar 100 km/h moet sprinten en ruim 800 kilometer ver op een lading stroom komt, antwoordde Hummer ook met een 1000 pk sterke elektrische truck. Ook Ford toonde een paar maanden terug al een indrukwekkende F-150 Lightning, die klaar is voor productie. Laatstgenoemde auto’s staan nu echter voor begin 2022 op de planning. Tesla moet nog altijd een productierijpe Cybertruck laten zien.

Rivian trapt eerst af met een Launch Edition, de dikste versie die je kunt krijgen. Die heeft een batterijpakket met een capaciteit van 135 kWh, goed voor een bereik van ruim 500 kilometer volgens strenge EPA-waarden. Volgend jaar komt er een batterij die een bereik van 640 kilometer mogelijk maakt. Drie elektromotoren zorgen er samen voor dat de 100 km/h binnen ongeveer 3 seconden wordt aangetikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.