Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Hyundai Ioniq 5: goede orderportefeuille, te weinig auto’s

Hyundai is naar eigen zeggen zeer tevreden over de ontvangst van de Ioniq 5 op Europees grondgebied. De verkoop ligt boven verwachting, zo geeft Andreas-Christoph Hofmann, Hoofd Marketing binnen Hyundai Motor Europe, aan. Dat brengt echter een probleem met zich mee. Ioniq 5

Meer dan 40.000 orders heeft Hyundai vanuit Europa reeds mogen ontvangen voor de elektrisch aangedreven Ioniq 5. Daarmee is de fabrikant zeer gelukkig, zo stelt het merk. Waar de fabrikant vanuit ging zo kort na de marktintroductie van de elektro-auto, geeft het merk niet op. De grote belangstelling zorgt echter voor problemen, want zoveel auto’s kan Hyundai op korte termijn niet leveren. Volgens Hofmann staan er voor dit jaar slechts ongeveer 20.000 exemplaren voor de Europese klanten gepland. In Zuid-Korea kan men onvoldoende auto’s produceren. Het probleem ligt bij de leverancier van de chips. Het tekort nekt de Zuid-Koreaanse autobouwer om met de fonkelnieuwe Ioniq 5 direct pijlsnel uit de startblokken te schieten. Ioniq 5

Geel is goud

De Ioniq 5 wordt in Nederland sinds juni uitgeleverd. De importeur heeft al meer dan 200 exemplaren uit Zuid-Korea ontvangen en voor 240 (!) exemplaren is reeds een kenteken aangevraagd. In juni werden er direct 21 geregistreerd. In juli steeg het volume tot 96 stuks, maar afgelopen maand werden er slechts 64 afgeleverd. In de eerste tien dagen van september gingen er 24 de weg op. Op hoeveel stuks Hyundai dit jaar zal eindigen, is niet bekend. De importeur geeft aan dat het vanuit Zuid-Korea te horen heeft gekregen dat de Nederlandse markt voldoende auto’s zal ontvangen, aangezien het land een bovengemiddelde elektromarkt is.

Het merk levert de Ioniq 5 al op diverse markten, maar Nederland behoort wel tot een van de eerste landen waar de crossover –door de RDW als MPV aangemerkte– Ioniq 5 verkrijgbaar is. Het Nederlandse wagenpark kleurt volgens de RDW-gegevens geel, een tint die door Hyundai als goud wordt betiteld. Liefst 78 stuks zijn in deze tint gespoten. Zwart volgt daarna met 52 stuks, gevolgd door 41 groene, 22 witte en 9 grijze exemplaren. Vier zijn er vooralsnog blauw.

Leveringsprogramma

De goedkoopste geregistreerde Ioniq 5 kost 53.400 euro, terwijl de prijslijst bij 43.500 euro begint. De duurste staat genoteerd voor 59.095 euro. Hyundai biedt de Ioniq 5 met twee accupakketten aan, 58 en 73 kWh die hun energie afgeven aan of een 125, 160 of 225 kW sterke elektromotoren, waarbij het vermogen naar of de achterste of alle vier de wielen gaat. De 185 km/h snelle crossover meet 4,64 meter in de lengte, 1,89 meter in de breedte en 1,65 meter in de hoogte (inclusief antenne). Met de 5 trapt Hyundai af. Over enkele maanden lanceert het merk de Ioniq 6, een sedan. Later volgt er een tweede SUV onder het sublabel Ioniq.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.