Autovisie
Autovisie Nieuws 30 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Renault-Nissan-Mitsubishi stoot Volkswagen van de troon

De Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance was in 2017 de grootste autofabrikant ter wereld. In totaal kwamen de verkopen ervan uit op 10,61 miljoen. Volkswagen zat daar met 10,53 miljoen net onder. Toyota staat op plek drie met 10,20 miljoen verkochte eenheden.

Volkswagen Group (dat in 2016 de grootste was) is voorbijgestreefd doordat Renault-Nissan eind 2016 Mitsubishi toevoegde aan de alliantie. De geplaagde Japanse fabrikant was vorig jaar goed voor 1,03 miljoen auto’s. Renault en Nissan kwamen respectievelijk tot 3,76 en 5,82 miljoen.

Groei en kostenbesparingen

Algemeen directeur Carlos Ghosn denkt dat Renault-Nissan-Mitsubishi in 2022 zal zijn gegroeid naar ongeveer 14 miljoen verkochte auto’s. De schaalvoordelen van de alliantie moeten tegen die tijd per jaar een kostenbesparing van 10 miljard euro opleveren.

Tien merken

De automerken die onder de alliantie vallen zijn Renault, Alpine, Dacia, Renault Samsung, Lada, Nissan, Infiniti, Datsun, Mitsubishi en het Chinese Venucia.

Emissieschandaal

Mitsubishi is, net als Volkswagen, in een emissieschandaal verwikkeld. De autobouwer heeft in Japan gesjoemeld met de uitstoot van 624.000 compacte auto’s, waarvan 468.000 voor Nissan zijn gebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.