Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 28 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Doei B-Klasse! Politie rijdt voortaan in de Ford Kuga en BMW X1

De Mercedes B-Klasse waarin de Nederlandse politie rijdt, moet binnenkort plaatsmaken voor de BMW X1 en de hybride Ford Kuga. Vanaf 2025 worden deze modellen ingezet als politieauto’s.

De afgelopen tijd testte de politie vier verschillende modellen van drie verschillende merken. Het is niet bekend welke andere kandidaten meestreden om de blauw-rode strepen, maar duidelijk is dat de BMW X1 en Ford Kuga HEV als beste uit de test kwamen.

Elektrische auto’s op komst voor de politie

Beide auto’s scoorden goed op wegligging, stuurgedrag en remgedrag. Een mening die wij delen. De BMW X1 bewees zich in een eerdere dubbeltest al als leuk sturende auto met verrassend weinig onderstuur. Datzelfde kan gezegd worden over de Kuga. In eerdere test merkten we het precieze en communicatieve stuurgevoel van de dynamische SUV al op.

Zeldzamer dan Ferrari? Zoveel Lamborghini-bezitters telt Nederland

Uit angst voor leveringsproblemen, heeft de politie zijn bestelling van 1.100 voertuigen verdeeld over twee merken. Het blijft echter niet bij de Ford Kuga en BMW X1. Vanaf eind 2025 wordt een derde van het wagenpark van de politie vervangen voor elektrische auto’s. Er wordt nog onderzocht welke auto daarvoor het best geschikt is.

Ford Kuga BMW X1 Politie politieauto elektrische auto
(Afbeelding: Ford)

“We kiezen nu voor voertuigen op fossiele brandstoffen, maar na de zomer gaat de aanbesteding uit voor elektrische auto’s. De politie wil gaan verduurzamen en de CO2-uitstoot terugbrengen”, zegt Michel de Roos. Hij is voorzitter van de stuurgroep die gaat over de aankoop van de nieuwe auto’s.

Eisen aan nieuwe politieauto’s

De nieuwe (elektrische) auto’s moeten wel aan de nodige eisen voldoen. Allerbelangrijkst zijn de indrukken van testrijders. Die wegen voor 50 procent mee in het besluitvormingsproces. De prijs is met een weging van 30 procent ook een belangrijke factor en voor de overige 20 procent wordt gekeken naar de kwaliteit. Als de juiste EV gevonden is, wil de politie er (in kleinere stapjes) zo’n 500 aanschaffen.

Populaire Politievlogger Jan-Willem is rijbewijs kwijt na veel te hard rijden

Eerste uitvoeringen van de BMW X1 en Ford Kuga-politieauto’s kun je vanaf begin volgend jaar op straat tegenkomen. Na een testperiode in de praktijk kan de politie dan nog kleine aanpassingen laten doen. Vanaf 2025 zul je de nieuwe politievoertuigen veelvuldig tegenkomen.

Proef Ford Kuga politieauto’s

De eerste politie Ford Kuga’s rijden inmiddels in Nederland rond. Het gaat om drie proefauto’s. Ook gaat de Nederlandse politie met BMW X1’s rijden en doen ze een proef met de Hyundai Ioniq 5.

Ford Kuga politieauto
(Afbeelding: Ford)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.