Remco Slump
Remco Slump Nieuws 23 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Oef! Dit is hoe weinig vrachtwagens Tesla nog maar heeft gebouwd

Het zit Tesla niet mee. De Cybertruck is een gebed zonder eind en wordt links en rechts voorbij gestreefd door de concurrentie, de nieuwe Roadster lijkt er helemaal niet meer te komen en met de productie van de Semi, een elektrische vrachtwagen, gaat het heel erg langzaam.

De Tesla Semi werd al in 2017 onthuld. Topman Elon Musk riep toen uiteraard dat de vrachtwagen al in 2019 op de weg zou verschijnen. “Als je er nu een bestelt, krijg je hem over twee jaar”, beloofde hij letterlijk.

PepsiCo kreeg eerste Tesla Semi in december 2022

Zoals dat gaat met beloftes van Musk kwam die niet uit. De eerste Semi’s werden pas in december 2022 uitgeleverd aan de eerste klant, PepsiCo. In de afgelopen maanden zijn er al meerdere exemplaren kapot langs de weg gespot, schrijft onder meer Motortrend.

Niet meer dan zesendertig exemplaren gebouwd

Tesla is nu een terugroepactie gestart. De Semi moet een softwareupdate hebben omdat een waarschuwingssysteem niet helemaal goed zou werken. Stelt niks voor.

Tesla Semi
(Afbeelding: Tesla)

Interessant is alleen dat we in de terugroepdocumenten kunnen zien hoeveel Semi’s er in totaal zijn gebouwd. En dat zijn er tussen 30 november 2022 en 15 maart slechts zesendertig, zo spotte electrek.co, precies het aantal dat aan PepsiCo is afgeleverd.

Eerder dit jaar moest Tesla ook al een terugroepactie doen. Het probleem lag toen bij een toeleverancier en ook andere fabrikanten moesten trucks terughalen. Maar toen was te zien dat er tussen 30 november en 28 februari vijfendertig Semi’s zijn gebouwd.

Tesla heeft te maken met een batterijtekort

Tesla kan naar verluidt vijf Semi’s per week bouwen, maar heeft er tussen 28 februari en 15 maart dus maar eentje geproduceerd. Tesla heeft nu toegegeven dat de massaproductie waarschijnlijk pas eind dit jaar start. Het bedrijf zou te maken hebben met een batterijtekort.

De eerste Semi’s werden in december met veel poeha aan PepsiCo overhandigd. Sindsdien zijn er geen andere klanten die Tesla-trucks in ontvangst hebben genomen. Het oorspronkelijk doel van Tesla was om in 2024 50.000 Semi’s te bouwen. Dat lijkt nu onwaarschijnlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.